Zorgsector SINT-PIETERS-LEEUW wil mensen met mysterieuze pijn helpen

C21

Zorgsector SINT-PIETERS-LEEUW wil mensen met mysterieuze pijn helpen

Editiepajot_sint-pieters-leeuw_logo_s_zorgsector_fotocollage_felix_merckx
Fotocollage © Felix Merckx
 

Verschillende partners uit de zorgsector in Sint-Pieters-Leeuw lanceren op 17 oktober een nieuw project rond neuropatische pijn. Nog al te vaak lopen mensen té lang rond met bepaalde vormen van pijn, hoewel er vaak oplossingen voorhanden zijn. Het is met dit project de bedoeling om mensen bewust te maken van bepaalde pijnsymptomen, zodat ze naar hun huisarts stappen om de juiste hulp te zoeken.

Veel mensen hebben last van een mysterieuze pijn die een vervelend gevoel geeft, en vaak blijft aanslepen. Dit kan wijzen op neuropatische pijn, een vorm van chronische pijn die ontstaat door beschadiging van de zenuwen die normaal gezien de pijnprikkels voelen, of door beschadiging van het zenuwstelsel dat de pijnsignalen doorgeeft (zoals het ruggenmerg of de hersenen). Hoewel pijn een normale reactie is van het lichaam om te waarschuwen dat er iets fout loopt, valt deze beschermde functie bij neuropatische pijn weg. De pijn blijft, en het is voor de patiënt niet duidelijk waar die pijn vandaan komt.
 
BIJSCHOLINGEN
De zorgpartners uit de regio, het regionaal ziekenhuis Sint-Maria Halle, SEL Zorgnetwerk Zenneland, v.z.w. Artsenkring Halle en Omgeving, Inkendaal revalidatieziekenhuis en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw, organiseren bijscholingen voor huisartsen en verpleegkundigen, en willen ook de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw helpen hoe ze neuropatische pijn kunnen herkennen. Vaak spreekt de patiënt de arts of verpleegkundige aan met: “Mijn pijn voelt net als electrische schokken aan!”
 
Dr. Dr Sofie Cardoen: “Neuropatische pijn kan erg frustrerend en vermoeiend zijn. Een arts kan je helpen deze pijn te herkennen, om zo naar de juiste behandeling te zoeken. Hoewel er geen garantie is om helemaal pijnvrij te worden, zijn er verschillende therapieën mogelijk. Zo kunnen we mensen met pijn vaak erg goed helpen. Belangrijk is dat mensen de symptomen goed kennen: branden, kriebelen, steken, electrische schokken of koude kunnen aanwijzingen zijn voor neuropatische pijn.”
 
Bij wie komt neuropatische pijn vooral voor?
Neuropatische pijn kent verschillende vormen. Naar schatting heeft 25% van de diabetespatiënten ermee te maken. De eerste symptomen komen vaak voor ter hoogte van de voetzolen, om vervolgens op te stijgen naar benen en handen. Men kan ook lijden aan posttraumatische pijn na een ernstige verwonding, een breuk of een chirurgische ingreep (bijvoorbeeld keizersnede). Verder hebben 1 op 3 kankerpatiënten te maken met neuropatische pijn, en ook 55% van de MS-patiënten kampen er mee. Eveneens 35% van de aidspatiënten lijden aan deze pijnen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief