SINT-PIETERS-LEEUW gaat niet akkoord met de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

C21

SINT-PIETERS-LEEUW gaat niet akkoord met de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Rup_spl_plan
Het ganse gebied tussen de rode lijnen zou woongebied worden. (Repro EP)
 

Sint-Pieters-leeuw kan niet akkoord gaan met de definitieve vaststelling van “het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan", afbakening VSGB en aansluitende open ruimtegebieden zoals die verschenen is in het Staatsblad. Zij hebben besloten hiertegen beroep aan te tekenen bij de Raad van State. VSGB staat voor Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel

Het gaat hier vooral voor het gebied gelegen tussen de Ruisbroeksesteenweg – Meerweg – Jean Dombréstraat en Detrestraat waar landbouwgebied omzet in woongebied en het feit dat er op de Bergensesteenweg tussen de grens van Anderlecht en Brucom alleen winkels kunnen komen met een oppervlakte van 150m2.
 
Martin Schoukens, schepen van Ruimtelijke planning (CD&V): “De omzetting van landbouwgrond naar woongebied druist volledig in tegen onze visie over ruimtelijke ordening om zoveel mogelijk open gebieden te behouden. Momenteel heeft Sint-Pieters-Leeuw geen behoefte aan 2.000 nieuwe woningen. Over 20 jaar misschien wel”.
 
Het VSGB voorziet hier woonblokken met een hoogte van 15 meter, wat goed is voor 5 verdiepingen. Het zegt ook dat er twee parken moeten komen.
 
Schepen Schoukens is ook verwonderd dat hiertegen er geen protest gekomen is van de bevolking, terwijl er in de onmiddellijke omgeving het RUP Wilderveld gaat komen, waartegen er een massaal protest was.
 
BRGENSESTEENWEG
VSGB voorziet dat er op de Bergensesteenweg tussen de grens met Anderlecht en de Alsembergsesteenweg op de grens met Halle alleen winkels mogen komen met een oppervlakte van 150 m2. Ook dat staat volledig haaks met de plannen van Sint-Pieters-Leeuw.
 
Schepen Schoukens: “Wij voorzagen een herinrichting van de Bergensesteenweg tussen de grens met Anderlecht tot aan de Macro, waarbij dit gedeelte van de Bergensesteenweg zou omgevormd worden tot een winkel-wandel boulevard. Opeens merken we op de plannen nu een arcering wat staat dat er maar winkels mogen komen met een maximale oppervlakte van 150 m2. Dat betekent dat wanneer één van de nu bestaande grote winkels zou branden er slechts een nieuwe winkel van 150 m2 mag komen. Deze plannen zijn ook slecht voor de tewerkstelling in onze gemeente”.
 
Het betekent ook dat er op de oude Carrefoursite slechts winkels mogen komen met een oppervlakte van 150 m2. Ook de ombouw van Ten Brucom, dat nu in een parkgebied ligt tot een gebouw dat functioneel zou zijn met de nabij liggende bedrijvenzone nu niet meer mogelijk is. Men voorziet dat hier winkels kunnen komen en daar wil Sint-Pieters-Leeuw geen winkels.
 
Deze twee toestanden en nog enkele kleinere wijzigingen gaat Sint-Pieters-Leeuw nu aanklagen bij de Raad van State.

N-VA Sint-Pieters-Leeuw steunt het gemeentebestuur in haar verzet tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

De Vlaamse Regering keurde onlangs de definitieve vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) goed.
N-VA Sint-Pieters-Leeuw is blij dat het gemeentebestuur naar de Raad van State stapt en deze beslissing van de Vlaamse Regering aanvecht. N-VA Sint-Pieters-Leeuw zal in dit dossier het gemeentebestuur ten volle steunen in haar verzet tegen het omzetten van agrarisch gebied in woongebied (gebied achter de Makro).
 
Het gaat over woonblokken tot vijf verdiepingen. Voor ons zijn dit appartementsblokken. Er is geen enkele reden of noodzaak waarom Sint-Pieters-Leeuw landbouwgrond zou opofferen voor nieuw woongebied.
 
N-VA Sint-Pieters-Leeuw heeft via bezwaarschriften van verschillende bestuursleden vorig jaar bezwaar aangetekend bij Vlacoro (Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening). Vlacora heeft dit bezwaar gegrond verklaard.
N-VA Sint-Pieters-Leeuw zal dit dossier verder opvolgen en dezelfde houding aannemen als in andere gelijkaardige dossiers (bv. Dossier Wilderveld), waarin de leefbaarheid en het eigen karakter van de gemeente worden geschaad.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief