SINT-PIETERS-LEEUW - Veertig jaar dienstencentra

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Veertig jaar dienstencentra

Editiepajot_leeuw_wilgenhof_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_wilgenhof_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

In het Negenhof in Sint-Pieters-Leeuw vierde VVSG het veertigjarig bestaan van de lokale dienstencentra en dat onder het thema “Lokale dienstencentra, meer dan een warme maaltijd”. Het Negenhof is één van de vier dienstencentra van Sint-Pieters-Leeuw.

De andere dienstencentra in Leeuw zijn ’t Paviljoentje in Ruisbroek, de Meander in Zuun en de Nieuwe Elysée in Vlezenbeek. In 1982 was ’t Paviljoentje in Ruisbroek het eerste dienstencentrum in Vlaams-Brabant
Vele OCMW’s en gemeenten hebben de voorbij jaren fors geïnvesteerd in lokale dienstencentra. Ze vinden de dienstencentra belangrijk voor het sociaal beleid in hun gemeente. Ze verhogen het bruto lokaal geluk, ze zijn een sociale zekerheid, niet in centen uitgedrukt, maar in kwaliteit van leven, zeggen de verantwoordelijke van deze centra. In Vlaanderen zijn 200 lokale dienstencentra actief. Deze centra vieren in 2013 hun veertigste verjaardag.
TAKEN
De lokale dienstencentra staan open voor iedereen met extra aandacht voor ouderen met een beginnende zorgnood. Ze hebben tal van troeven: ze creëren ontmoetingsmomenten en versterken de zelfredzaam;heid van de ouderen via een aanbod van zowel recreatieve, vormende als informatieve activiteiten. Door de lokale opdracht en het laagdrempelige karakter van de activiteiten zijn de lokale dienstencentra een ideale partner in de strijd tegen de mogelijke vereenzaming van ouderen in de buurt. Daarnaast biedt het dienstencentrum ook zelf diensten aan zoals warme maaltijden, boodschappenhulp, vervoerdiensten en hulp bij activiteiten van het dagelijks leven {hulp bij het nemen van een bad of een douche, wassalon, gelaats- en verzorging,...). Ze zijn een aanspreekpunt en geven informatie over wonen en welzijn.
Via de inzet van vrijwilligers kunnen mensen die niet meer actief zijn op de arbeidsmarkt zich inzetten voor de samenleving en tegelijk zelf betrokken blijven. De werking van een dienstencentrum wordt ondersteund door een centrumraad die advies geeft over de werking. ln de centrumraad zijn gebruikers en vrijwilligers vertegenwoordigd.
Vlaanderen en Brussel tellen momenteel 206 erkende lokale dienstencentra. De meeste (85 %) werden opgericht in de schoot van het OCMW. Naar aanleiding van 40 jaar lokale dienstencentra hield VVSG een korte bevraging bij de lokale dienstencentra over het aantal bereikte gebruikers en de inzet van vrijwilligers van inzet en personeel. Hieruit blijkt dat alle lokale dienstencentra samen meer dan 155.000 mensen bereiken, beroep doen op bijna 10.000 vrijwilligers en 740 personeel tewerkstellen
VIJFDE
In Sint-Pieters-Leeuw bereiken de vier dienstencentra een duizendtal mensen en hebben ze een zeventigtal vrijwilligers.
De mogelijkheid bestaat dat er een vijfde dienstencentra zou komen. OCMW-voorzitter Defranc: “Er zijn plannen om het oude Wilgenhof in het centrum van Leeuw af te breken en er serviceflats te maken. Hier zou dan plaats zijn voor een vijfde dienstencentrum”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief