SINT-PIETERS-LEEUW - Retributie op graf-, columbarium en asurnenveldconcessie voor niet-inwoners stijgt fel

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Retributie op graf-, columbarium en asurnenveldconcessie voor niet-inwoners stijgt fel

Editiepajot_leeuw_kerkhof_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Mensen die niet in Sint-Pieters-Leeuw wonen, maar toch daar willen begraven worden zullen heel wat dieper in de geldbeugel moeten tasten. Uit een prijsvergelijking van gelijksoortige tarieven in de omliggende gemeenten blijkt dat in Leeuw de tarieven lager zijn en in het bijzonder de tarieven voor niet-inwoners. Om de ongewenste neveneffecten tot een minimum te herleiden, is het aangewezen de tarieven voor niet-inwoners gevoelig op te trekken zegde de N-Va/CD&V coalitie op de jongste gemeenteraad Ook tarieven voor inwoners moeten worden aangepast aan de huidige aankoopprijzen voor columbaria, urnenvelden….

Voor niet-inwoners kunnen de tarieven tot vier keer duurder worden. Volgens burgemeester Luc Decon!inck (N-Va) is dat de enige manier om een soort begrafenistoerisme tegen te houden. Luc Deconinck: “Begrafenisondernemers uit omliggende gemeenten maken nu al reclame bij familieleden van afgestorvene om de persoon die overleden is op een kerkhof in Sint-Pieters-Leeuw te begraven omdat het daar veel goedkoper is dan in de gemeente waar de afgestorvene woonde. Het gevolg is dat de plaatsen op de kerkhoven hier schaarser worden voor de inwoners van Leeuw”.
Met dit nieuwe reglementen kunnen niet-inwoners alleen nog op een kerkhof in Leeuw begraven worden als ze een concessie voor vijftig jaar nemen in een grafkelder, columbarium of op een urnenveld. Voor een grafkelder betalen niet-inwoners nu 11.000 euro en voor een inwoner is dat 2.000 euro. Op een urnenveld of een columbarium is dat 5.500 euro voor niet-inwoners en voor inwoners is dat 1.500 euro in een columbarium en 1.200 euro in een urneveld.
BELASTINGEN EN RETRIBUTIES
In de toekomst gaat er ook een belasting van 250 euro geheven worden bij de afgifte van een taxivergunning.
Er komt ook een belasting om verkrotting van gebouwen en woningen te bestrijden en ook voor de bestrijding van leegstand van woningen komt er een belasting. Burgemeester Deconinck hoopt dat deze belastingen niets opbrengen voor de gemeente, want dan zijn er geen leegstaande huizen of huizen die verkrotten.
De laatste jaren ziet men het aantal bezoekers van de kermissen verminderen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de standplaatsen tijdens de kermissen vol te krijgen. (vb. stopzetten activiteit wegens ouderdom of tegenvallende zakencijfer, nieuwe generatie foorkramers in aantal beperkt,…). Om het behoud van de bestaande kermissen te garanderen, wil Leeuw investeren in ondersteunende maatregelen die een nieuwe elan aan deze organisatie kunnen geven, door bijvoorbeeld de tarieven van de standplaatsen voor foorkramers niet te verhogen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief