SINT-PIETERS-LEEUW - Bewonersvergadering “Vlezenbeek…leefbaar en veilig”

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Bewonersvergadering “Vlezenbeek…leefbaar en veilig”

Editiepajot_leeuw_vlezenbeek_1
(Ingezonden foto's)
 
Editiepajot_leeuw_vlezenbeek_2
(Ingezonden foto's)
 

Het gemeentebestuur had een oproep gericht aan buurtbewoners, school/ouderraad en handelaars van Vlezenbeek om actief deel te nemen aan een inspraakmoment. Het gaat over eventuele aanpassingen in het dorpscentrum van Vlezenbeek en dan vooral over de straten rond de kerk en rond de nieuwe kleuterschool

Hierop werd zeer positief gereageerd. Een 70-tal aanwezigen zakten af naar de parochiezaal. Er waren zowel handelaars, mensen van de school en de ouderraad, alsook de inwoners van Dorp, Schaliestraat, Laudinnestraat, Schreinstraat, Borrestraat en Beevaartweg.
Na de verwelkoming door burgemeester Luc Deconinck gaf schepen van Mobiliteit, Jan Desmeth, de doelstelling van de avond aan. “We zullen eerst een overzicht geven van hetgeen de afgelopen 20 jaar gewijzigd is op de hoofdwegen en in het centrum. In samenwerking met de Vlezenbeekse collega’s Bart Keymolen en Gunther Coppens hebben we drie scenario’s uitgewerkt voor het centrum van Vlezenbeek, die we op tafel willen leggen met telkens de voor- en nadelen. Onze avond zal geslaagd zijn als we samen hebben kunnen overleggen over deze en andere scenario’s en vervolgens een 5 à 6-koppig representatief buurtcomité kunnen samenstellen om het vervolgtraject met het gemeentebestuur te begeleiden”, zo sprak Jan Desmeth.
Uiteindelijk dienden 11 mensen zich aan om verder na te denken over de voor- en nadelen van elk scenario. De interesse blijkt dus groot te zijn.
In het eerste scenario blijft de toestand zoals hij nu is. Dat heeft als voordeel dat de Bevaartweg goed bereikbaar is voor landbouwvoertuigen en het verkeer vanuit de Vlezenbeeklaan gespreid wordt over 2 straten. De nadelen hier zijn dat tijdens het begin en einde van de schooluren er een chaos van aankomend verkeer zal zijn ter hoogte van het kruispunt Dorp – Laudinnestraat vanuit 3 straten. Een ander nadeel is dat de benedenkant van Dorp een slechte zichtbaarheid krijgt op aankomend verkeer en het vrij smal is voor tweerichtingsverkeer.
In een tweede scenario is er een wijziging aan benedenkant Dorp. Het onderste gedeelte van de straat "Dorp" wordt van tweerichtingsverkeer naar eenrichtingsverkeer gewijzigd, echter enkel tot aan de Beevaartweg, zodat landbouwvoertuigen niet door het centrum van Vlezenbeek moeten rijden om hun velden te bereiken. Het voordeel is dat de Beevartweg hier ook goed bereikbaar is voor landbouwvoertuigen en dat er een beter overzicht is voor het aankomend verkeer ter hoogte van het kruispunt Dorp en dat er een beter overzicht is voor het aankomend verkeer ter hoogte van het kruispunt Dorp – Laudinnestraat vanuit 2 straten. Nadeel hier is ondermeer dat het snelheidsremmend effect door tweerichtingsverkeer weg valt en dat er een korte omweg is voor de bewoners van de Laudinnestraat.
Het scenario 3 is idem als scenario 2, maar ook de Laudinnestraat en de Schreinstraat worden eenrichtingsverkeer, zodat er tijdens de piekuren van de kleuterschool naast geparkeerde voertuigen geen tweerichtingsverkeer meer is. De Laudinnestraat is immers slechts 5 meter breed. Met gepaarkeerde voertuigen wordt verkeer in beide richtingen moeilijk.
De voordelen hiervan zijn dat het aantal afslagbewegingen ter hoogte van het kruispunt Dorp – Laudinnestraat beperkt blijft tot 2bewegingen. Tijdens de piekmomenten van de school wordt het moeilijk kruisen bij tweerichtingsverkeer met parkeerstrook valt weg. Nadelen zijn de hogere rijsnelheid in de Schreinstraat en Laurdinestrazazt door het wegvallen van tegenliggend verkeer, wat niet wenselijk is in der schoolomgeving. Verder is er een grotere omweg voor bewoners van de Laurdinnestraat.
“Uiteindelijk zullen wij als gemeentebestuur en gemeenteraad de knoop moeten doorhakken. Maar vooraf willen we eerst inspraak organiseren”, zo besloot de schepen van Mobiliteit.
Tijdens de vragen- en discussieronde werden in totaal 29 suggesties, alternatieve voorstellen, ideeën gelanceerd vanuit het publiek. Het was voor iedereen duidelijk dat er geen oplossing bestaat met alleen maar voordelen. Er zal dus goed afgewogen moeten worden op welke wijze alle aspecten met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht.
Het gemeentebestuur gaat nu aan de slag met het buurtcomité en zal communiceren over de voortgang van de gesprekken. Er wordt gezocht naar een duurzame oplossing met een maximaal draagvlak.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief