SINT-PIETERS-LEEUW - Pelikaanberg wordt eindelijk aangepakt

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Pelikaanberg wordt eindelijk aangepakt

Editiepajot_leeuw_pelikaanberg_1_foto_merckx
Op de grensscheiding Halle - Sint-Pieters-Leeuw eindigt nu het voetpad. - Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_pelikaanberg_2_foto_merckx
Op deze plaats gaan verkeerslichten komen. © Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_pelikaanberg_3_foto_merckx
De Pelikaanberg. Foro's © Felix Merckx
 

Na een lijdensweg van ongeveer 15 jaar gaat de Pelikaanberg op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen in een nieuw kleedje gestoken. Men hoopt met de werken te kunnen beginnen begin 2014. Het financieel plaatje voor Sint-Pieters-Leeuw bedraagt 572.259 euro.

De fietsers, die van Halle over Breedhout naar Elingen fietsen, kunnen goed zien welk gedeelte over het grondgebied Sint-Pieters-Leeuw loopt. Het is het ontbrekende gedeelte waar nog geen fietspaden liggen en de straat in slechte staat is. Op de Pelikaanberg komt er een "tweerichtingsfietspad", een fietspad aan slechts één kant van de weg, dat in beide richtingen kan gebruikt worden.
Na aandringen bij de bevoegde instanties werd het subsidiedossier voor de fietspaden en de rioleringen eindelijk goedgekeurd. Het dossier sleept al 15 jaar aan.
Op de gemeenteraad werd het budget voor de werken goedgekeurd. In totaal zal de kostprijs 1.906.151 euro bedragen. De nettokost voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal 572.269 euro bedragen.
De riolering wordt vernieuwd, de bovenbouw wordt vernieuwd en  Dit laatste is een voorwaarde van de provincie Vlaams-Brabant voor de subsidiëring. Het heeft wel tot gevolg dat aan de bovenkant van de Pelikaanberg een lichtenregeling voorzien is, omdat de breedte van de weg onvoldoende is voor een fietspad in beide richtingen èn een rijbaan met tweerichtingsverkeer. In het project is opgenomen om bij de start van het nieuwe systeem een opvolging te doen met een meer en meer verfijnde programmatie van een “slim lichtensysteem”. Hierbij zal gedetecteerd worden hoeveel wagens van beide richtingen aankomen om op die manier de lichten optimaal te bedienen. Het is op die plaats immers logisch dat tijdens de ochtenduren het veel langer groen is richting Halle dan richting Elingen. ’s Avonds is dit net omgekeerd.
Een voorwaarde voor subsidiering is eveneens dat alle aanpalende woningen regen- en afvalwater gescheiden in de riolering moeten brengen. Hiertoe stelt de gemeente een onafhankelijke afkoppelingsadviseur aan, die het overleg en onderzoek met de bewoners zal begeleiden. Een maximale tussenkomst van 500 euro per woning is al voorzien in de gemeentelijke reglementen sinds 2011.
Momenteel loopt de aanbesteding. De gemeente voorziet een infovergadering voor de bewoners en betrokkenen op woensdag 25 september 2013 om 20.00 uur in de Molenborre. De startdatum van de werken zal tijdens deze vergadering worden meegedeeld.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief