SINT-PIETERS-LEEUW - Gewestelijke Maatschappij voor volkshuisvesting bouwt nieuw administratief centrum

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Gewestelijke Maatschappij voor volkshuisvesting bouwt nieuw administratief centrum

Editiepajot_leeuw_huisvesting_1_foto_merckx
Marc Paesmans (directeur), Nadine Thyssens (onderdirecteur en Roger Desmeth (voorzitter) voor de nieuwbouw. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_huisvesting_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting Halle – Vilvoorde is in de Bezemstraat in Sint-Pieters-Leeuw volop bezig met de bouw van een administratief centrum. Als alles normaal verloopt moet de ruwbouw eind dit jaar af zijn en midden volgend jaar komt dan de verhuis.

Deze verhuis is meer dan noodzakelijk, want momenteel zijn de burelen van de volkshuisvesting verspreid over de dertien verdiepingen van het er naast gelegen flatgebouw.
De nieuwbouw wordt gedaan op grond van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. Naast tal van burelen is er in de nieuwbouw ook plaats voor een grote en een kleine vergaderzaal en komt er een ondergrondse parking voor het personeel. Er zal ruimte genoeg zijn voor de huisvesting van 16 administratieve bedienden en 9 personeelsleden voor het onderhoud. Ook het publiek zal er veel beter onthaald kunnen worden. Het gebouw krijgt 3 verdiepingen en kost 4,2 miljoen euro.
Momenteel heeft de omgeving van de Bezemstraat veel last van vandalisme van jongeren uit het Brusselse. Ze vragen dan ook meer politietoezicht in de wijk Negenmanneke.
De huidige burelen bezetten nu 9 appartementen. Na de verhuis zullen deze volledig worden opgeknapt en niet alleen de 9 appartementen maar zullen ook alle andere appartementen gerenoveerd worden. Deze dateren nog uit de jaren 70 en verwarmen nog met elektriciteit. Ook van isolatie was er toen nog geen sprake. Probleem is wel dat er voor renovatie geen subsidies zijn en zelf momenteel geen geld kan geleend worden bij de overheid.
De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting heeft momenteel 1.975 huisvestingen die ze verhuren. Tegen 2017 moeten er dat 2.300 zijn. Momenteel zijn er ook nog plannen voor 150 koopwoningen te bouwen. Al deze woningen liggen verspreid over Sint-Pieters-Leeuw, Affligem, Asse, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Hoeilaart, Kampenhout, Lennik, Liedekerke, Meise, Ternat en Wezembeek-Oppem.
WACHTLIJSTEN
In vergelijking met eind 2011 is de wachtlijst voor een sociale woning gestegen met 30% en staat de teller op 1.488. Ook de vraag naar koopwoningen is tijdens die periode gestegen met 40%.
Het inkomstenplafond is momenteel zeer laag. Er is al een tijd sprake om dit te verhogen, wat zou kunnen meebrengen dat de wachtlijsten nog zouden kunnen verhogen.

FINANCIEEL GEZOND
De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting is één van de weinige huisvestingsmaatschappijen die financieel gezond zijn en hiervoor zijn er enkele redenen. Vooreerst is er voor nieuwbouw van sociale woningen een premie van de provincie Vlaams-Brabant en ook de verkoop van koopwoningen zorgt er voor dat de cijfers niet in het rood gaan. Een eigenaar die 5 jaar een sociale woning huurt die al 15 jaar verhuurd wordt, mag immers verkocht worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief