SINT-PIETERS-LEEUW gaat zijn afvalbeleid wijzigen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW gaat zijn afvalbeleid wijzigen

Ondergrondse_container_huisvuil
In Ukkel staan al dergelijke ondergrondse glascontainers. (Ingezonden fotoà

Voor de ophaling van GFT (groente-, fruit en tuinafval), het glas en het KGA (klein gevaarlijk afval) komen er vanaf 1 januari 2014 grondige wijzigingen. Deze wijzigingen gaan de kosten voor ophaling met 190.000 euro verminderen

GFT (groente-, fruit- en tuinafval)
Uit de ophaalcijfers van de voorbije jaren is gebleken dat tijdens de wintermaanden (van november tot 15 maart) slechts de helft GFT wordt opgehaald dan in de andere maanden.
Naar analogie met buurgemeenten zal men vanaf 1 januari om de 14-dagen een GFT-ophaling organiseren in plaats van een wekelijkse ophaalronde. Dit doen ze vooral omdat inwoners zeer weinig tuinafval en zelfs helemaal geen gras aan te bieden hebben. De vrachtwagen rijdt bijgevolg uit voor zeer weinig afval.
Alleen met deze maatregel gaat men al 30.000 euro besparen
Glas
De maandelijkse glasophaling wordt verminderd naar één keer per kwartaal. Om de dienstverlening optimaal te houden wordt er naast de huis-aan-huis ophaling gekozen voor ondergrondse glasbolsites in plaats van bovengrondse glasbollen. Op een 7-tal plaatsen zullen twee ondergrondse glas-inzamelsystemen worden geplaatst (capaciteit 4 m³) met 1 inzamelzuil voor gekleurd glas en 1 voor wit glas. Het voordeel van deze ondergrondse inzamelsystemen is dat mensen hun glas kunnen wegbrengen wanneer ze maar willen (behalve ’s nachts en op zondag), dat het geen geluidsoverlast met zich mee brengt en dat de sites gemakkelijk netjes kunnen gehouden worden als ze op een degelijke en duurzame manier worden ingericht.
Alleen al door het verminderen van de ophalingen is er een besparing van 123.300 euro. De huur van de containers kost ongeveer 1.300 euro per maand en dat via een huurkoopformule. Het gescheiden ophalen van glas brengt een boni van 6.000 euro mee. De locaties van de ondergrondse sites worden verzameld door de milieudienst.
KGA (klein gevaarlijk afval)
De huis-aan-huis-ophalingen van klein gevaarlijk afval leveren al geruime tijd niet meer het gewenste resultaat en rendement. Het gemeentebestuur achtte het bijgevolg nodig de ophaling te herzien en als volgt te organiseren. De KGA-wagen zal vanaf 2014 als volgt te bereiken zijn: 1 maal per 4 maand per sector op een zaterdagvoormiddag (zal aangegeven staan op de ophaalkalender) en KGA zal permanent op het containerpark worden aanvaard. Voorts zal het aanbod Bebat-inzamelpunten verder worden uitgebouwd in de bibliotheken, de scholen en andere openbare plaatsen.
Ook hier is er een besparing van 34.000 euro
 Na een jaar zullen deze wijzigingen aan het Leeuwse afvalbeleid worden geëvalueerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief