SINT-PIETERS-LEEUW - Betalen op het containerpark

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Betalen op het containerpark

Editiepajot_leeuw_coppens_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

Inwoners die naar het containerpark gaan in Sint-Pieters-Leeuw of hun grof vuil thuis laten ophalen zullen vanaf 1 januari moeten betalen. Op het containerpark is dat 0,16 euro per kg en thuis is dat 0,26 euro. Op 1 januari zal ook het containerpark op de Pepingensesteenweg zijn deuren openen.

Volgens het Vlarema wordt het verplicht om minimaal de kosten, voor de verwerking van het afval door te rekenen aan de vervuiler. Het wegen van het afval is hier de meest billijke oplossing
De inwoner van Sint-Pieters-Leeuw zal met grof vuil op het containerpark terecht kunnen aan 0,16 euro per kg. Hij zal eveneens de mogelijkheid van inzameling aan huis krijgen. Om de drie maanden zal er één vaste dag zijn voor heel de gemeente waarop grof vuil zal worden opgehaald aan huis. Inwoners kunnen hun grof vuil tegen betaling van O,26 euro per kilo laten ophalen.
Praktisch zal dit als volgt verlopen: een inwoner meldt zich telefonisch bij een callcenter; Televil komt ter plaatse en haalt uit het grof vuil wat nog herbruikbaar is (op die manier verbetert het sorteren en vermindert de hoeveelheid op te holen grof vuil en betaalt men dus ook minder); Televil maakt een schatting van de hoeveelheid afval en maakt een lijst van op te halen stukken; de lijst van de te bedienen adressen wordt doorgegeven aan de ophaalfirma; de ophaalfirma komt aan huis. Het grof vuil wordt gewogen (in de vrachtwagen) en inwoners rekenen aan huis af. SMS-service geeft half uur voordat de firma bij je thuis zal zijn een berichtje dat men onder weg is.
Het volume grof vuil zal dalen. aangezien er beter gesorteerd zal worden. Een besparing van 124.O00 euro wordt verwacht, waardoor - samen met de eerder gemelde besparingen – de decretale verplichting om kostendekkend te werken binnen het afvalbeleid, wordt bereikt.
Met de invoering van deze nieuwe Vlaamse regelgeving, zullen ook acties op het getouw worden gezet, om hel sluikstorten strenger aan te pakken, zodat de eerlijke burger niet moet opdraaien voor sluikstorters.
Met sommige afvalproducten kan men nog steeds gratis naar het containerpark. Dat is ondermeer het geval met glas, papier, autobanden en piepschuim. Elke inwoner mag tienmaal per jaar met afval naar het containerpark gaan.
Verder zal men nog drie keer per jaar het glas thuis ophalen en ook het papier zal zoals nu het geval is thuis opgehaald worden. Vanaf 1 januari zal men ook dagelijks met KGA (klein gevaarlijk afval) op het containerpark terecht kunnen en ook met elektronisch materiaal.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief