SINT-PIETERS-LEEUW - In Inkendaal kan men terecht voor hippotherapie

Foto's © Felix Merckx

Foto's © Felix Merckx
In Inkendaal in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) wordt hippotherapie aangeboden. Bij hippotherapie wordt er therapeutisch gebruik gemaakt van een paard met als doel specifieke bewegingsfuncties bij de patiënt / ruiter te behandelen. Het accent ligt daarbij op medisch vlak. Tessy De Clippeleir staat samen met 3 collega’s in voor de therapie. Dat zijn Meike Cuypers, Kim Moens en Linsy Heyvaert
Bij hippotherapie wordt het paard ingeschakeld als stimulator, motivator en activator door zijn unieke driedimensionale bewegingsafloop die permanente prikkels geeft en bepaalde bewegingen faciliteert. Deze driedimensionale schommelimpuls komt volledig overeen met het bewegingspatroon van de mens, maar dan met ontlasting van de benen. Hier is het vooral het paard dat een beïnvloedende functie heeft.
De ruiter op zelf heeft geen controle over het paard. Het is de therapeut die het paard dirigeert en zijn tempo aangeeft. De ruiter reageert enkel op de beweging van het paard. Men richt zich voornamelijk op de facilitering van houdings- en bewegingsafloop, evenwicht door permanente stimulatie via de paardenbeweging en stimulatie via alle zintuigen.
Hippotherapie heeft gunstige effecten op heel wat vlakken: neurologisch, neurofysiologisch, psychomotorisch, sensomotorisch, orthopedisch of respiratoir. Het is m.a.w. een belangrijk gegeven in het revalidatieproces.
Ziekenhuis Inkendaal beschikt zelf over drie paarden die speciaal opgeleid zijn om met kinderen met complexe medische problemen om te gaan. Op slechts honderd meter van het ziekenhuis staan zij gestald in een manege die ingericht is voor de hippotherapie. Zo werd er een opstapplatform en tillift geïnstalleerd om de patiënten op de paarden te tillen.
Tessy De Clippeleir studeerde hippotherapie aan het SHIPMB (nu Vesalius) in Gent en werkt al 24 jaar bij Inkendaal waar ze op verschillende diensten heeft gewerkt vooraleer ze startte met hippotherapie. Nu geeft ze deze therapie aan kinderen met leefstoornissen. Drie halve dagen per week is ze actief bezig met hippotherapie.
Over haar werk zegt ze zelf: “Werken met een dier heeft sterke aantrekkingskracht. De patiënt bereikt vaak doelen zonder zelf te beseffen dat het om therapie gaat. De warmte en cadans van het paard zorgt er bijvoorbeeld vaak voor dat zeer zwakke kinderen tot rust komen. Bij autismespectrumstoornissen kan het dier ertoe bijdragen dat kinderen beginnen spreken. Kinderen met leerstoornissen werken via deze therapie aan hun zelfzekerheid, ze leren luisteren naar instructies en leren ook samenwerken. Volwassenen hebben dan weer baat bij het oefenen van de hoofd- en nekcontrole”.
Tessy gelooft rotsvast in de meerwaarde van hippotherapie. Ze is tevreden dat deze therapie een plaats heeft gevonden bij Inkendaal.
STRUCTUUR
Wij zijn een kijkje gaan nemen bij een Equine Assisted Therapy ( EAT) bij kinderen van 9 tot 13 jaar ( groep van 13 à 14 kinderen ) met ontwikkelingsstoornissen waaronder kinderen met ernstige leerstoornissen (dyslexie, dysorthografie, dyscalculie, dysfasie, dyspraxie), ASS (Autisme Spectrum Stoornis) , ADHD.
Wij zijn een kijkje gaan nemen bij een Equine Assisted Therapy ( EAT) bij kinderen van 9 tot 13 jaar ( groep van 13 à 14 kinderen ) met ontwikkelingsstoornissen waaronder kinderen met ernstige leerstoornissen (dyslexie, dysorthografie, dyscalculie, dysfasie, dyspraxie), ASS (Autisme Spectrum Stoornis) , ADHD.
Tijdens de EAT sessies bij deze kinderen ligt de nadruk op het stimuleren en verbeteren van de cognitieve vaardigheden maar dit vanuit de totale persoon.
Tessy De Clippeleir: “We werken niet louter via de rechtstreekse omgang met het paard. De kinderen verwerven kennis en vaardigheden die te maken hebben met de algehele verzorging van het paard . Kinderen met een leerstoornis hebben vaak problemen met informatieverwerking en automatisering. Afhankelijk van de ernst van hun leerstoornis hebben ze niet het vermogen om uit zichzelf structuur te brengen in hun denken , hun manier van werken (taken uitvoeren ) , in hun omgeving en dagdagelijks functioneren . Er moet dus structuur van buitenaf worden geboden . Door deze externe sturing kan het kind uiteindelijk komen tot verinnerlijking van structuur. De opbouw van elke EAT sessie verloopt daarom volgens dezelfde vaste structuur. Structuur die ook de paarden nodig hebben want het zijn gewoonte dieren die houden van voorspelbaarheid, dan voelen zij zich ook het best op hun gemak”
Tot slot voegt zegt Tessy er aan toe: “De vooruitgang die we boeken bij onze patiënten is het werk van een volledig team (kine, ergo,…). Met mijn kennis en ervaring draag ik graag mijn steentje bij. Ik heb werkelijk van mijn hobby mijn beroep kunnen maken”.
Heb je interesse om als vrijwilliger ook een steentje bij te dragen en heb je zin om mee te helpen de paarden te verzorgen ? (paarden van de wei halen /stal halen, borstelen en optuigen, het paard leiden tijdens de hippotherapiesessies zodat de therapeut zich kan focussen op de oefeningen met de patiënt )
Neem dan snel contact op met Els Van Holderbeke, HR en communicatiemanager (els.vanholderbeke@inkendaal.be )
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 02 jul 2025
Devogeleer Emile | 29 jun 2025
Marc Sluys | 28 jun 2025
Marc Sluys | 28 jun 2025
Marc Sluys | 28 jun 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 28 jun 2025
Marc Sluys | 28 jun 2025
Devogeleer Emile | 28 jun 2025
Marc Sluys | 27 jun 2025
Marc Sluys | 25 jun 2025
Marc Sluys | 25 jun 2025
Marc Colpaert/Marc Sluys | 25 jun 2025
Marc Sluys | 23 jun 2025
Marc Sluys | 21 jun 2025
Marc Sluys | 21 jun 2025
Marc Sluys | 20 jun 2025
Marc Sluys | 18 jun 2025
Marc Sluys | 12 jun 2025