SINT-PIETERS-LEEUW - Oppositie stelde zich veel vragen bij politiefusie

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Oppositie stelde zich veel vragen bij politiefusie

Politielogo_heel_goed_20103_p200
EP

Zowel Halle als Sint-Pieters-Leeuw en Beersel hebben de politiefusie goedgekeurd. In Sint-Pieters-Leeuw hadden zowel Open VLD als de Sp.a veel vragen. De liberalen en de Franstaligen stemden tegen de fusie en de socialisten en Groen onthielden zich.

Open VLD vroeg zich af tegen welke prijs deze fusie gaat gebeuren. Vooral het verminderen van het aantal politiemensen moest het ontgelden. Volgens hen gaat de dienstverlening er onder lijden. De aantal patrouilles gaan verminderen
Kathleen D’Herde: “Men voorziet uiteraard minder patrouilles. Momenteel zijn er overdag 5 à 6 patrouilles – na de fusie worden dat er 4. ’s Nachts gaat men van 4 patrouilles naar 3. Dus de dienstverlening naar de burger toe moet er ongetwijfeld onder lijden”.
“En dan is het fameuze commissariaat in Zuun. Een jaar geleden werd bij hoog en bij laag beweerd door de huidige meerderheid dat Zuun moest blijven en dat er geen sluiting kwam. Wat stellen we vandaag vast. Tussen 18 en 20 december 2013, binnen enkele weken, verhuist Zuun naar de site 250. Resultaat: Zuun is gesloten! En wat lezen we dan in het eindrapport over de fusie: we voorzien een nieuw op te richten gebouw in Zuun! En weer volgens geruchten zou dit gebeuren op de terreinen van het Wilderveld. Zijn de ooievaars weg? En waar gaat men de middelen halen om dat nieuwe gebouw te financieren?” zegde D’Herde.
De Sp.a is voorstander van een fusie, maar stelden zich ook vragen over het nieuwe commissariaat in Zuun en de financiële verdeelsleutel. “Laat er geen twijfel over bestaan: Sp.a is voorstander van een fusie van de politiezones. We zijn ervan overtuigd dat we door onze krachten te bundelen een degelijke basispolitiezorg kunnen bieden aan onze inwoners. Zeker in deze budgettair krappe tijden is de fusie een verstandige beslissing. Op twee essentiële punten is het plan echter onvoldoende onderbouwd: de bouw van een nieuw commissariaat in Zuun en de financiële verdeelsleutel tussen de gemeenten”, zegt Sp.a raadslid Gemeenteraadslid Guy Jonville
“Persoonlijk denk ik dat een voldoende aanwezigheid van wijkagenten en politiepatrouilles in Zuun mogelijk is zonder daarom een apart commissariaat te behouden. Dat was ook een uitgangspunt in de vorige versie van het fusieplan. Natuurlijk kan ik mij vergissen. Maar dan verwacht ik wel dat deze nieuwe beslissing degelijk wordt gemotiveerd. Dat is in dit plan niet het geval. Over de kostprijs van het nieuwe commissariaat bestaat nog geen duidelijkheid. Sint-Pieters-Leeuw engageert zich om de bouwkost op zich te nemen. De huurprijs zal onder de drie gemeenten worden verdeeld. De meerderheid heeft echter geen idee waar het nieuwe commissariaat precies zal komen, hoeveel de bouw zal kosten of wat de huurprijs zal zijn. We storten ons hiermee blindelings in een financieel avontuur. Daar kan ik onmogelijk mijn goedkeuring aan verlenen,” zegt Joinville.
Verdeelsleutel financiering
Over de financiering van de politiezone werden wel al afspraken gemaakt tussen de verschillende gemeenten. Guy Jonville: “Eén ding springt daarbij in het oog: in 2015 zal Sint-Pieters-Leeuw bijna 36% van de kosten voor de nieuwe politiezone dragen. Dit op basis van de huidige dotatie aan de politie. Volgens objectieve parameters werd echter berekend dat Sint-Pieters-Leeuw slechts voor 33,5% van de financiering zou moeten instaan. Op jaarbasis is dat een verschil van234.000 euro. Dit verschil wordt zeer traag –op 10 jaar- afgebouwd. Over deze periode bedraagt de meerkost voor onze gemeente meer dan 1 miljoen euro.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2013
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief