SINT-PIETERS-LEEUW - Namen oorlogsslachtoffers staan op de kerktoren

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Namen oorlogsslachtoffers staan op de kerktoren

Editiepajot_leeuw_oorlog_1_foto_merckx_2
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_oorlog_2_foto_merckx_2
Kunstenare Monik Thibaut, burgemeester Deconinck en kabinetsadviseur Messiaen klaar om het kunstwerk te onthullen. (Foto Felix Merckx)
 

Een academische zitting in de Sint-Pieterskerk van Sint-Pieters-Leeuw was niet alleen de officiële aftrap van het gemeentelijke herdenkingsprogramma van de Groote Oorlog, dat de komende vier jaar zal doorgaan. Het was ook het ogenblik om de bevolking te betrekken bij hetgeen er gebeurt met hun kerk

 Een groot werfzeil van 9 meter op 8 meter werd onthuld. Het zeil zal tijdens de werken aan de toren hangen en bevat de namen van alle gesneuvelden van de gemeente en een mooi ontwerp van kunstenares Monik Thibaut van de gemeentelijke academie. De rode vlekken op het doek staan voor de bloedvlekken en de rode klaprozen.
Gastspreker moest Minister Geert Bourgeois, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, doch de perikelen rond de Brusselse en Waalse regeringsvorming zorgde dat hij niet kon komen en werd vervangen door zijn kabinetsadviseur Messiaen.
Burgemeester Luk Deconinck (N-Va) was trots op de samenwerking die er steeds is tussen de verschillende diensten en omwonenden. Hij was ook trots op architect Karel Breda. “Hij is éné van bij ons. Hij is een echte Ruisbroekenaar en hij is vooral één van de grootste experten in Europa als het over restauraties van gebouwen gaat”, zegde burgemeester Deconinck. De tweede fase van de restauratie zou volgens de burgemeester ook niet mogelijk geweest zijn zonder de subsidie van de Vlaamse overheid.
Kabinetsadviseur Messiaen had woorden van lof over de wijze waarop er informatie over de restauratie naar de gewone burger gaat. Hij zegde ook dat de derde fase van de restauratieop de wachtlijst staat voor subsidie. Hij beëindigde zijn toespraak als volgt: “De kerk hier is een symfonie van steen, waarvan de partituur minder leesbaar is geworden en waaraan nu gewerkt wordt”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief