SINT-PIETERS-LEEUW - (Un)forget belicht het lijden van de mens in WO1

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - (Un)forget belicht het lijden van de mens in WO1

Editiepajot_leeuw_tentoonstelling_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Van 24 april tot 24 mei kan men in het Coloma-kasteel en park in Sint-Pieters-Leeuw gaan kijken naar (Un)forget, een multidisciplinaire tentoonstelling van 12 kunstenaars uit de regio rond het thema ‘oorlog’. In het weekend van 25 & 26 april kan men van de deelnemende kunstenaars ook werken bewonderen in de voormalige Fondatel-fabriek in Herne. 

Samensteller Wim Adriaenssens: “Toen  ik twee jaar geleden begon na te denken op welke manier ik een bijdrage kon leveren om iets zinnigs te vertellen over de herdenking van de eerste wereldoorlog, was het vlug duidelijk dat er heel veel facetten aan dit thema zijn. Gesprekken met collega-kunstenaars openden mijn ogen voor nieuwe wegen om dit thema te belichten. Gaandeweg werd de groep uitgebreid tot 12 kunstenaars met elk hun eigenheid binnen hun discipline die ieder een eigen kijk hebben op de ervaringen tijdens een oorlog”.
De deelnemende kunstenaars hebben echter 1 gemeenschappelijke deler: het belichten van het lijden van de mens in oorlogstijd.
(Un)-forget staat voor enerz'rjds het blijvend herinneren aan de verschrikkingen van de oorlog, anderzijds aan het proberen vergeten en verwerken van de traumatische ervaringen.
Wim Adriaenssens: “Daarom belicht deze tentoonstelling geen specifieke details over WO1 , maar gaat dieper in op de extreme gevoelswereld waarin mensen gestort worden als ze te maken krijgen met extreme leefomstandigheden zoals een oorlog. Oorlog is van alle tijden, en het gedrag van mensen in een precaire situatie is universeel. De reactíe van een mens in de 21e eeuw op de verschrikkingen van een oorlog zal niet wezenlijk verschillen van een mens uit vorigeeeuwen. Oorlog laat mensen honger en kou lijden, laat ze verraden, doet hen stelen, maakt hen gek van verdriet, en zovele andere apocalyptische dingen”.
Dichter  Geert Vanhassel , heeft zich op zijn beurt verdiept in de werelden van deze kunstenaars en gezorgd voor passende poëzie bij de werken.
De tentoonstelling is toegankelijk elke zaterdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 18 uur. Zaterdag 25 en zondag 26 april is de tentoonstelling ook te zien in Fondatel van 14 tot 19 uur in Fondatel, Lorengstraat 6 in Herne.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief