SINT-PIETERS-LEEUW - Eerste ANPR’s camera in gebruik

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Eerste ANPR’s camera in gebruik

Editiepajot_leeuw_camera_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

De eerste ANPR camera’s aan de invalswegen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw werd geplaatst op de Humaniteitslaan in Ruisbroek en op de Postweg in Vlezenbeek. Eerst komt er een testfase en vanaf oktober zijn ze operationeel.

Op de Humaniteitslaan in Ruisbroek en de Postweg in Vlezenbeek staan voortaan ANPR camera’s. Voor het einde van de maand september is ook de Bergensesteenweg (net voor de Brusselbaan) aan de beurt en in 2016 volgt de Lenniksebaan. De komende weken zal het systeem in testfase draaien, zodat het vanaf oktober 2015 effectief operationeel is.
Burgemeester, Luc Deconinck: “ANPR camera's zijn geen flitscamera's, noch camera's die voortdurend filmen. Het zijn camera's die van elk voorbijrijdend voertuig een foto maken met nummerplaatherkenning. Ze worden gebruikt als hulpmiddel in de recherche. Turnhout en Mechelen zijn voorlopers in deze toepassing en hebben al heel wat misdrijven kunnen ophelderen door de ANPR camera's. In een eerste fase zullen de camera’s bij ons ingezet worden voor politiedoeleinden (recherche). Ook pro-actieve acties door de politie zijn mogelijk, waarbij geseinde voertuigen onderschept worden nadat het systeem een melding gemaakt heeft dat het voertuig geseind en/of verdacht is.”
Korpschef, Mark Crispel: "De politiezone Sint-Pielers-Leeuw, binnenkort de politiezone Zennevallei, juicht de investering in deze ondersteunende en sturende technologie toe. De technologie is zeer innovatief voor deze regio. We spreken van regio omdat deze doorkruist wordt met een aantal assen waarlangs misdadigers het gebied binnenrijden om hun slag te slaan. Zo zullen gemeenten en zones die verder liggen van het hoofdstedelijk gewest ook kunnen genieten van deze investering. Wij zijn er immers van overtuigd dat bepaalde gegevens zullen worden opgevraagd door andere politiezones en diensten van de federale politie. Het is de bedoeling om fasegewijs de werking van de ANPR camera’s te introduceren. In eerste instantie zullen we ons focussen op gestolen en/of geseinde voertuigen. We werken hiervoor samen met hel CIC Leuven, waar ook de server staat. Deze server delen we met de politiezone Druivenstreek. In een latere fase zullen de beelden, die binnenkomen via de camera's. geëxploiteerd worden door een projectmanager. Het zal op dat moment mogelijk zijn om bepaalde gegevens, zoals niet verzekerde of geschouwde voertuigen in te voeren in het systeem. Tot slot zal er worden gefocust op de strijd tegen zwaar vervoer in Ruisbroek. Uiteraard is het zo dat dergelijke ingrepen de nodige capaciteit vereisen."
Schepen voor Mobiliteit, Jan Desmeth: “Het ANPR Cameraplan heeft duidelijk als eerste doelstelling het bestrijden van criminaliteit en het bevorderen van de integrale veiligheid, maar bijkomend aan deze toepassing kunnen we dezelfde ANPR camera’s ook gebruiken voor het handhaven van bepaalde mobiliteitsproblemen. Zo zullen we de ANPR camera op de Humaniteitslaan koppelen aan een tweede ANPR camera op de Fabrieksstraat aan de grens met Lot. Tussen beide locaties controleren we of vrachtwagens, die door Ruisbroek rijden, wel degelijk hebben moeten lossen en/of laden. Alle andere vrachtwagens zullen we op deze duurzame manier kunnen weren en dat 24 uur per dag en 7 dagen per week. Zoiets is enkel mogelijk dankzij dergelijke technologie.”
Schepen voor Financiën, Jos Speeckaert: “In het beleidsprogramma beogen wij om de veiligheid van onze inwoners te verbeteren. Het plaatsen van camera’s past volledig in deze doelstelling. Daarom hebben wij in ons meerjarenplan hiervoor 500.000 euro voorzien, gespreid over de jaren 2015 en 2016. De kost van dit project bedraagt de helft van dit bedrag.”
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief