BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW kunnen goedkoop gebouwen energiezuinig maken. Europees project helpt gemeenten klimaatbeloften nakomen

C21

BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW kunnen goedkoop gebouwen energiezuinig maken. Europees project helpt gemeenten klimaatbeloften nakomen

Vlaams_brabant_nieuw_logo_1_
EP

Beersel en Sint-Pieters-Leeuw krijgen als eerste Vlaamse gemeenten een EPC-facilitator. Hierdoor kunnen ze hun gemeentelijke gebouwen energiezuiniger maken. De investering betaalt zichzelf terug via de uitgespaarde verwarmings- en elektriciteitskosten.

Een EPC-facilitator koppelt Vlaams-Brabantse gemeenten aan een ESCO (Energy Service Company), een bedrijf dat investeringen doet in de gebouwen van de gemeenten om die energiezuiniger te maken. De ESCO wordt betaald met een deel van de uitgespaarde verwarmings- en elektriciteitskosten. Het systeem heet Energy Performance Contracting (EPC).
Beersel en Sint-Pieters-Leeuw kregen de nodige coaching in een voorbereidingstraject van de provincie Vlaams-Brabant, die participeert in het Europees project BEAST, dat klimaatactieplannen werkelijkheid helpt worden.
Op dit moment hebben 33 gemeenten in Vlaams-Brabant een klimaatactieplan goedgekeurd. Dat plan moet gemeenten helpen om minstens 20% minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied. Dat is een hele opgave, maar onder meer via het Europese project BEAST draagt de provincie Vlaams-Brabant ertoe bij dat de plannen ook worden uitgevoerd.
‘Acht gemeenten, Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Bertem, Lubbeek, Londerzeel, Meise en Asse, kregen al intensieve coaching om aan een EPC-traject te beginnen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.   ‘Beersel zal deze maand een EPC-facilitator aanstellen en Sint-Pieters-Leeuw volgt in februari’.
Het principe klinkt eenvoudig, maar de meeste gemeenten hebben veel begeleiding nodig om alle weerstanden en hindernissen te overwinnen. Dergelijke moeilijkheden uit de weg ruimen is net waar het Europese project BEAST (‘Beyond Energy Action Plans’) voor werd opgestart.
De partners helpen gemeenten in negen Europese landen om projecten van de grond te krijgen die energie besparen en het aandeel van hernieuwbare energiebronnen opkrikken. Het project ging in 2014 van start en heeft al tot meer dan 3 miljoen euro aan concrete investeringen geleid.
De komende jaren zou BEAST meer dan 40 miljoen euro aan investeringen moeten opleveren, die de uitstoot van meer dan 21.000 ton koolstofequivalent moeten vermijden. De investeringsprojecten die nu worden voorbereid, variëren van de energiezuinige renovatie van gebouwen en milieuvriendelijke waterkracht tot energiezuinige straatverlichting, biomassawarmtenetten, kleinschalige energieopwekking, de commercialisering van golfslagenergie en kleinschalige stroomnetten voor hernieuwbare energie.
‘Door deel te nemen aan BEAST krijgen we ook een goed beeld van die andere projecten en van de aanpak van de andere partners’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor internationale samenwerking. ‘Met die kennis kunnen we zelf nog een tandje bijsteken’.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief