Inschrijvingen basisonderwijs via LOP-regio Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw

Inschrijvingen basisonderwijs via LOP-regio Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw

Halle_don_bosco_lagere_school_1_
De inschrijvingen verliepen vlot.
 

In de LOP-regio Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw meldden zich de voorbije maanden 1520 kinderen aan via het centraal aanmeldingsregister (CAR) voor een plaatsje in het basisonderwijs. Voor de onthaalklas kreeg 99% van de kleuters een plaats toegewezen in de school die de ouders hadden aangevraagd. Bijna alle kinderen die aanmeldden, kregen dus daadwerkelijk een school naar keuze toegewezen. 13 kinderen vielen tot hiertoe jammer genoeg uit de boot, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar in de scholen. 

Sinds een aantal jaar werkt de LOP-regio voor de inschrijvingen in het basisonderwijs (kleuter en lager onderwijs) met een online aanmeldingsregister. Op die manier wil men voorkomen dat ouders kamperen aan de schoolpoort om hun kind tijdig te kunnen inschrijven. 

Voor het toewijzen van een school houdt dit aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders. Als er meer aanmelders dan vrije plaatsen zijn, speelt de afstand tussen de woonplaats van het kind en de gekozen school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders hun kind nog in de toegewezen school gaan inschrijven. Dit kan tussen 6 en 24 mei. 

Aanmelden voor de onthaalklas 

Voor de start van de aanmeldingen waren er 1.097 vrije plaatsen in de onthaalklas. Er meldden voor dat geboortejaar ook 470 broers, zussen en kinderen van personeel met voorrang aan. 93% van de instappers met geboortejaar 2017 kan terecht in de school van eerste keuze. 99% kreeg een plaats toegewezen in één van de eerste drie voorkeurscholen. 

Aanmelden voor de andere leerjaren 

Ouders die hun kind willen inschrijven in een hogere klas, bijvoorbeeld omwille van een verhuis, hebben meer kans op een weigering. In de hogere jaren is er immers weinig verloop van de leerlingen, waardoor het moeilijker is om nog een vrije plaats te vinden. Toch kreeg nog 52% van deze leerlingen een plaatst toegewezen in hun school van voorkeur. 

Geen toewijzing 

Ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. In de onthaalklassen voor instappers geboren in 2017 zijn er over de hele regio nog plaatsen over. Om te weten in welke scholen nog plaatsen zijn, kan je begin juni surfen naar www.basisschool-aanmelden.be . Vanaf 6 juni (8u) starten de vrije inschrijvingen in de scholen zelf. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief