SINT-PIETERS-LEEUW – Abdijhoeve Hof ten Brukom voorlopig beschermd

C21

SINT-PIETERS-LEEUW – Abdijhoeve Hof ten Brukom voorlopig beschermd

Hoftenbrukom
Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed
 

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt de abdijhoeve Hof ten Brukom in Sint-Pieters-Leeuw voorlopig als monument.

 

"De abdijhoeve Hof ten Brukom is de laatste overgebleven fysieke getuige van de eeuwenlange aanwezigheid van de Ter Kamerenabdij in Sint-Pieters-Leeuw. Naast deze historische waarde is de abdijhoeve ook een architecturaal pareltje in combinatie met veeteelt- en landbouwmogelijkheden.", aldus minister-president Geert Bourgeois.

 

In 1777 werd de abdijhoeve Hof ten Brukom in Sint-Pieters-Leeuw gebouwd ter vervanging van een oudere pachthoeve. Brukom is een belangrijk gehucht gelegen op een knooppunt van wegen en waterlopen. Die gunstige ligging bood grote mogelijkheden voor landbouw en veeteelt. De oudste verwijzing naar de abdij van Ter Kameren in Brukom vinden we in een oorkonde van 1238. De hoeve was een pachthoeve in het bezit van een machtige Brusselse abdij en getuigt van het landbouwsysteem tijdens het ancien regime. De toegangspoort met duiventil, een privilege weggelegd voor adel en clerus, toonde de bijzondere status van de abdijhoeve. Ook na de opheffing van de abdij aan het einde van de achttiende eeuw behield de pachthoeve haar agrarische functie. Het goed wisselde tijdens de negentiende eeuw meerdere malen van eigenaar en werd steeds verder verpacht, tot aan het midden van de twintigste eeuw. Gedurende lange tijd was er een paardenkwekerij ondergebracht, waarvan nog enkele paardenstallen overblijven.

 

Wat het gesloten hoevecomplex zo speciaal maakt is de uitzonderlijke grootte en de architecturale kwaliteit. De abdijhoeve werd opgetrokken in een zeer typerende bak- en zandsteenarchitectuur onder steile leien bedaking, met afgewolfde zadeldaken. Ondanks het functionele karakter is de architecturale vormgeving van de stalgebouwen uitzonderlijk omdat gebruik werd gemaakt van een overwelving met bakstenen koepelgewelven op monolithische zuilen van blauwe hardsteen.

 

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2019
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief