LEEUW neemt landhuis de Viron onder handen

C21

LEEUW neemt landhuis de Viron onder handen

19058_04a
landhuis de Viron. Foto's ingezonden
 
19058_01a
 
19058_07a
 

 In 2017 kocht de gemeente Sint-Pieters-Leeuw het in 1865 geregistreerde landhuis de Viron. Op 28 oktober 2019 gunde het college van burgemeester en schepenen de Design en Build opdracht voor de uitbreiding en renovatie ervan aan THV Vandendorpe – Van Laere. 

Een nieuwe bibliotheek, gehuld in de rust van het Colomapark, dat wordt de nieuwe bestemming van het landhuis de Viron. De nieuwe bibliotheek zal dienst doen als ontmoetingsplaats en verbinding met het centrum, De Rink, dankzij een nieuwe parktoegang, bospaden en een fietsenstalling.

Naast de bibliotheek zal het gebouw ook onderdak bieden aan de vrijetijdsdiensten cultuur, jeugd, sport, erfgoed en het toerismekantoor die op één locatie samengebracht worden en mee voor het bruisend karakter van de site zullen zorgen.

De opdracht omvat het ontwerp en de bouw “sleutel op de deur” Het werd op de gemeenteraadscommissie van 27 november uitgebreid voorgesteld door het aangestelde team: ontwerper architect Frank Roobaert (Helon Arhitecten) en de Bouwgroep THV Vandendorpe – Van Laere. 5 december stellen zij het project ook voor aan het grote publiek in de raadzaal van het gemeentehuis om 19.30 uur.

De architectuur respecteert de erfgoedwaarde van het gebouw en zorgt voor een originele uitbouw aan de achterzijde. Het huidige gebouw krijgt een grondige renovatie. De renovatie bewaart de vormgeving en het uitzicht van de originele gevels nagenoeg volledig. Enkel de inkom ondergaat een structurele verandering. De nieuwbouw komt aan de achterzijde en is van het hoofdgebouw gescheiden door een glazen tussenvolume. Het nieuwe geheel krijgt hierdoor aan de parkzijde een moderne uitstraling die contrasteert met het landhuis zelf.

Dit contrast wordt wel getemperd door de gelijklopende draagstructuur van beide hoofdvolumes en het glazen tussenvolume, dat baadt in een zee van licht en zorgt voor de verticale circulatie in het gebouw (trappen en lift) en de doorgang vanuit het onthaal en de kantoorruimtes naar de bibliotheek zelf, die hoofdzakelijk in het nieuwe volume gevestigd is.

Door het gebruik van glas straalt het geheel grote openheid uit in intens contact met de parkomgeving. Hierdoor dringt de natuur het gebouw haast letterlijk binnen en is het Colomakasteel nooit ver uit het zicht. De gevel van het nieuwe volume is bekleed met verticale houten kepers, wat zorgt voor een natuurlijke en tegelijk speelse aanblik met lijnpatronen die doen denken aan de bladzijden uit een boek.

Opvallend is dat het niveau dat ter hoogte van de inkom ondergronds ligt, door de terreinhelling, aan de parkzijde gelijkvloers uitloopt op een ruim terras met intiem parktheater.

Er wordt met duurzame materialen gewerkt zoals FSC-hout en dankzij de PV-panelen wordt er heel wat CO2 uitstoot uitgespaard. Duurzaamheid wordt verder doorgetrokken in het energieverbruik. De waarde voor het nieuwe deel is E47 en voor het gerenoveerde landhuis E53. Het gebouw wordt verwarmd via een lucht-water-warmtepomp, die wordt gevoed door 25KWp fotovoltaïsche panelen.

Zowel visueel als ecologisch betoont deze architectuur respect voor het erfgoed en de groene omgeving waarin het gebouw zich bevindt.

Het gunningsbedrag voor dit project bedraagt €4.194.723,87 (incl. BTW en erelonen). Zoals bij de aankoop aangekondigd, komt het grootste deel van deze middelen uit de verkoop van de gemeentelijke loods en het voormalige recyclagepark aan de Bergensesteenweg.

Verwacht wordt dat het gebouw in de tweede helft van 2021 klaar zal zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief