Phishing in de Zennevallei

C21

Phishing in de Zennevallei

Politie_zone
 

De afgelopen weken kwamen er bijna dagelijks nieuwe meldingen van phishing binnen in de Zennevallei. De oplichters zijn inventief en gebruiken verschillende technieken om de mensen een paar duizenden euro’s lichter te maken. Zo doen ze zich bijvoorbeeld voor als een familielid of kennis, krijg je een melding voor een ‘dringende betaling’ of sturen ze je een link om een betaling verder af te werken. Dat gebeurt aan de hand van e-mails, sms-berichten en Whatsapp. 

Zo meldt op 7 februari een man uit Sint-Pieters-Leeuw een poging tot oplichting via de website tweedehands.be. De man stelt een fiets te koop, waarop de oplichter reageert door een link te sturen om de betaling verder af te handelen. De koper zou dan ‘later’ langskomen om de fiets op te halen. De eigenaar van de fiets voelt meteen nattigheid, waarop hij de andere man blokkeert met het bericht dat hij aangifte gaat doen. 

Ook de dag erna op 8 februari vindt in Dworp een ander phishing-incident plaats. De oplichter doet zich ditmaal voor als de dochter van een ouder koppel en stuurt dat ‘ze’ dringend een belangrijke betaling moet uitvoeren. Ze gebruikt de gsm van een vriend, want de hare is die dag per ongeluk in de wasmachine beland. Hun dochter heeft recent een nieuwe keuken gezet, waardoor de bedragen en betalingen juist lijken. De bank blokkeert twee betalingen, maar een derde van meer dan 2 000 euro gaat door. 

Tips en tricks

De verschillende waarschuwingen en adviezen over phishing en oplichterij via het internet doen al langer de ronde. Hier even een overzicht van de gouden regels: 

1.     Wees waakzaam voor verdachte berichten: taal- en schrijffouten, algemene opening zoals ‘geachte klant’, er wordt gedreigd met deadlines en gevolgen, …

2.     Berichten met een link voor nieuwe betalingen komen nooit via Whatsapp, mail of sms toe!

3.     Bel bij twijfel steeds naar uw bank of de organisatie in kwestie, zij zullen je zonder problemen kunnen informeren over de stand van zaken. Datzelfde geldt voor berichten waar men zich voordoet als kennissen of familie. 

4.     Deel nooit wachtwoorden of pincodes met onbekenden en betaal in geen geval.

5.     Stel steeds in vraag welke gegevens een applicatie of persoon nodig heeft. 

 

Heb je een verdacht bericht gekregen of heb je nadeel geleden? Doe aangifte via verdacht@safeonweb.be en bij de lokale politie.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief