LEEUW blijft inzetten op het Nederlandstalig karakter van de gemeente
Al jaren zet de gemeente Sint-Pieters-Leeuw in op het Nederlandstalige karakter van de gemeente. Samen met het Huis van het Nederlands werd jaren geleden een taalbeleidsplan uitgetekend, vandaag worden tal van activiteiten georganiseerd om anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen het Nederlands bij te brengen en hen oefenkansen te bieden.
Job- en taalcoaching
In 2020 ontving de gemeente Sint-Pieters-Leeuw 22 taalklachten waarvan de helft gericht op handelszaken. Om ook daar het gebruik van het Nederlands te stimuleren, richtte de gemeente job- en taalcoaching op de werkvloer op. Daarbij krijgen werknemers die minder dan een jaar bij het lokaal bestuur werken en hulp nodig hebben op vlak van taalverwerving en taalvaardigheid, ondersteuning van een taalcoach. Ook bedrijven en handelszaken kunnen zo’n samenwerking opstarten. Zo werken Lidl en McDonalds al met onze taalcoaches, omdat ook zij het Nederlandstalig karakter van onze gemeente belangrijk vinden.
Taalbadge
Elke oefenkans Nederlands is belangrijk voor anderstaligen. Om klanten, inwoners en bezoekers en bewoners van het woonzorgcentrum te sensibiliseren dat elk contact met een anderstalige een oefenkans Nederlands is, ontwikkelde het gemeentebestuur een taalbadge die vermeldt dat anderstalige werknemers van het bestuur het Nederlands leren, waarbij ze jou vragen om hen zeker in het Nederlands aan te spreken. Ook Lidl, McDonalds en Colruyt ontwikkelde naar analogie een eigen badge. Zie je dus iemand die zo’n badge draagt? Doe er dan zeker een praatje mee, uiteraard in het Nederlands!
Ook verenigingen bieden oefenkansen Nederlands
Maar niet alleen bedrijven en handelaars gaan aan de slag om oefenkansen Nederlands uit te bouwen, ook FC Negenmanneke en KV Zuun grepen de kans om in samenwerking met het gemeentebestuur en vzw De Rand het coachingstraject ‘Boest’ te starten. De clubs krijgen daarbij steun om op een goede manier om te gaan met onze taal en krijgen tips om het als verbindende taal te gebruiken bij hun activiteiten.
Schepen Vlaams beleid, An Speeckaert: ‘Zowel het lokaal bestuur als werkgevers, scholen en verenigingen doen hun uiterste best om in samenwerking met het gemeentebestuur acties op te zetten die het gebruik van het Nederlands voorop zetten. We kunnen als bestuur alleen maar blij zijn dat we kunnen rekenen op hun samenwerking en hopen ook in de toekomst nog tal van acties met hen uit te kunnen werken.’
Burgemeester Jan Desmeth: ‘Taal verbindt ons allemaal. Een hechte gemeenschap heeft een verbindende taal nodig, los van de taal, die men eventueel thuis gebruikt. In Sint- Pieters-Leeuw is dat het Nederlands. Ook onze inwoners worden er beter van. Uit statistieken blijkt dat mensen, die het Nederlands voldoende goed spreken, ondervertegenwoordigd zijn in de werkloosheidsstatistieken.’
Wil je meer weten over het aanbod oefenkansen Nederlands of wil je hulp bij het uitwerken van oefenkansen? Neem dan zeker een kijkje op de website van de gemeente.