REGIO - Wateroverlast aanpakken samen met de provincie

C21

REGIO - Wateroverlast aanpakken samen met de provincie

Dsc_9817hr
©Provincie Vlaams-Brabant Bij wachtbekken in Rode.
 

 

Afgelopen week kampte Sint-Genesius-Rode met extreem zware neerslag. Lokaal viel tot 90 liter regen per vierkante meter! "Helaas leidde dit tot wateroverlast op verschillende locaties. Rioleringen konden het water niet slikken, straten stonden blank en woningen en garages liepen waterschade op", zegt Miguel Delacroix, schepen in Sint-Genesius-Rode.

De overstromingszone aan ‘Nova Rode’ kon een deel water bufferen. Ook afwaarts in Beersel kon de ‘Alsembergse Beemd’ een gedeelte van de watermassa vasthouden.

De toevloed van water was echter zo groot dat rioleringen het water niet konden verwerken. De overstromingen in het centrum van Sint-Genesius-Rode waren niet te wijten aan overtopping vanuit de Molenbeek: de massa water raakte niet tot in de Molenbeek en veroorzaakte op haar weg naar beneden wateroverlast.

Ook stroomden grote hoeveelheden water af vanop hellingen en akkers. Dit leidde gelukkig niet overal tot overlast. Want de afgelopen jaren investeerden gemeente en provincie fors in erosiebestrijding. En deze maatregelen bewezen nu hun nut. Zoals bijvoorbeeld in de Priorijlaan, waar een erosiepoel ruim 1,5 miljoen liter afstromend water van de akkers opving en bufferde.

"We zijn erg tevreden dat we gespaard bleven van waterellende", zegt Anita Deforce die in de Priorijlaan woont. "De erosiebestrijding werpt hier haar vruchten af." Ook in de IJsvogellaan vingen erosiepoelen veel afstromend water op. De komende jaren zijn nog meer erosiebestrijdingswerken gepland.

Bij zulke extreme regenval is wateroverlast helaas zo goed als onvermijdelijk. Wél kunnen we blijven inzetten op het beperken van de schade.

Zo kunnen inwoners van Sint-Genesius-Rode, maar ook van Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Aarschot en Linter, al enkele jaren een beroep doen op het provinciaal subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen (www.vlaamsbrabant.be/waterpreventie).

"We bieden gratis studiewerk en subsidies voor waterpreventieve maatregelen aan om woningen te beschermen tegen waterschade", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

"Dat kan gaan om plaatsing van waterdichte schotten, terugslagkleppen, opmetsen van keldergaten, afkoppelen van hemelwater, aanbrengen van waterdichte coatings etc.", aldus Bart Nevens. "Zo willen we alle getroffen inwoners bijstaan om toekomstige schade te voorkomen bij dergelijke hevige regenbuien. Hierbij een warme oproep om hier gebruik van te maken", besluit Bart Nevens.

"Dankzij de tuinmuur die de provincie subsidieerde, stroomde het water dat uit de volledig gevulde erosiepoel overliep niet binnen in mijn woning", getuigt Anita Deforce. "De combinatie van erosiebestrijding en waterpreventieve maatregelen werkt", zegt Anita opgelucht.

Ook de gemeente ondersteunt haar inwoners via subsidies om hemelwater af te koppelen.

"Recent nog verhoogden we de premies van ons subsidiereglement. Als we hemelwater afkoppelen en zo uit de riolering houden, duurt het veel langer voordat de rioolbuizen helemaal vollopen en overstorten", aldus schepen Delacroix.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief