Spreuken fleuren SINT-PIETERS-LEEUW op
Het leven zoals we dat kennen, wordt door corona ook dit jaar serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft dan ook een grote impact op onze geestelijke gezondheid. Om deze onzekere periode goed door te komen is veerkracht cruciaal. Toch heerst er een groot taboe rond praten over geestelijke gezondheid, psychische problemen en je niet goed voelen in je vel.
Daar wil de gemeente Sint-Pieters-Leeuw verandering in brengen. Vanaf 1 oktober duiken overal spreuken met fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij te stil te staan in het straatbeeld op. Onze gemeente wil hiermee stappen zetten om het taboe rond praten over hoe we ons voelen te doorbreken. De spreuken vind je niet alleen op gemeentelijke gebouwen, maar ook bij lokale handelaars, verenigingen, scholen …
Samen veerkrachtig
Het taboe rond geestelijke gezondheid moet doorbroken worden, want niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Want zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
Herwig Smeets, schepen van Welzijn: “Nu we met z’n allen gevaccineerd zijn en het coronavirus stilaan zijn greep op onze maatschappij verliest, zijn de normale interacties tussen onze bewoners terug op gang gekomen. Sociale groepsactiviteiten starten terug op, de jaarmarkten staan voor de deur, de diverse verenigingen hernemen hun normale werkjaar … Met de spreuken langsheen Leeuwse wegen en paden willen we alvast de buurtgesprekken mee op gang helpen trekken. “Beter een goede buur dan een verre vriend” is inmiddels een gezegde dat we tijdens de verschillende lockdowns aan de lijve hebben kunnen ondervinden. Een goed gesprek met een buur of mede-Leeuwenaar blijft dan ook een deugddoende stap richting het opveren uit onze corona-winterslaap!”
Marleen De Kegel, schepen van Volksgezondheid: “Je niet goed in je vel voelen kan de oorzaak worden van heel wat lichamelijke aandoeningen. Als gemeente willen we voor de volksgezondheid sterk inzetten op preventie, maar meer nog op een positieve samenleving, gelukkige inwoners en aandacht en steun voor elkaar. Ooit verwoordde ik het op de volgende manier : ‘Wat doe je als vredige geborgenheid opeens verandert in angst en pijn? Wat als de toekomst plots even veraf is als dichtbij? Je blijft dankbaar. Je blijft uitkijken naar een sprankeltje licht en hoop. Je kijkt vooruit want achterom is er niets. Laten we elkaar omarmen en koesteren en de liefde tot doel maken van ons bestaan.’ Graag nodig ik jullie uit om even tijd te maken om naar elkaar te luisteren, om gewoon even op een bankje te zitten, diep adem te halen en reikend naar het zonlicht, stilletjes te beseffen hoe waardevol we voor elkaar kunnen zijn.“
Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar ‘mijn veerkracht’. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan. Een overzicht van activiteiten tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be.