Preventieve controle op drugs in PZ Zennevallei

C21

Preventieve controle op drugs in PZ Zennevallei

Logo_zennevallei_muur_
 

In de week van 11 oktober werd door de politiezone Zennevallei een actie op poten gezet waarbij driemaal daags in de verschillende schoolomgevingen binnen de zone gerichte controles werden uitgevoerd op onder meer bezit van drugs.

Nu de scholen opnieuw op volle capaciteit draaien, en leerlingen terug naar school mogen keren, verhoogt ook de kans op aanwezigheid van verdovende middelen in de schoolse omgeving. De politiezone Zennevallei zette daarom in de week van 11 tot 15 oktober een actie op poten.

Het doel van de actie was dubbel van aard. In de eerste plaats was de actie gericht op de jongere zelf.  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van verdovende middelen heel nefast is voor jonge adolescenten aangezien zij nog in volle ontwikkeling zijn. Cannabisgebruik kan hun ontwikkeling niet alleen afremmen of zelfs stilleggen, er is ook een duidelijke relatie tussen cannabisgebruik en het ontwikkelen van psychische stoornissen (depressie, schizofrenie, paniekaanvallen, …). Daarnaast wil men met deze actie ook het probleem van overlast door hangjongeren en druggebruik aanpakken.

Vijf dagen lang werd zowel ‘s morgens, ’s middags als ’s avonds controle uitgevoerd in de buurt van de verschillende scholen binnen de zone alsook op gekende ontmoetingsplaatsen voor jongeren (parkings, parkjes, stations, …). De actie was hoofdzakelijk gericht op bezit van verdovende en/of stimulerende middelen, maar  tevens op illegaal wapenbezit, verkeersinbreuken, zwerfvuil en algemene overlast.   

Met deze actie wil de politie een signaal geven dat drugs niet getolereerd worden. Daar sluit het parket Halle-Vilvoorde zich graag bij aan en de actie werd dan ook niet alleen gesteund maar ook bijgewoond door verschillende referentiemagistraten jeugd van het parket Halle-Vilvoorde. ‘Als parket zien wij het gebruik en de verkoop van verdovende middelen alleen maar toenemen, van zo’n 270 dossiers in 2018 naar bijna 350 dossiers in 2020. Het gebruik brengt niet alleen de gezondheid van de jongere in gevaar, het kan eveneens hun toekomst hypothekeren vanwege de mindere resultaten op school, het plegen van feiten uit geldnood of het creëren van spanningen thuis. Als Parket steunen wij dergelijke acties dan ook ten volle, onder meer door deze fysiek bij te wonen.’ aldus het parket Halle-Vilvoorde.

Nu de actie de laatste dag ingaat, is men al overwegend positief over de behaalde resultaten. ‘Op het einde van deze week zullen we meer dan 100 jongeren gecontroleerd hebben. In een tiental gevallen werden gebruikershoeveelheden aangetroffen maar evenzeer 6 pacsons bij één persoon, wat eerder wijst op verkoop. Daarnaast konden ook twee minderjarigen op heterdaad betrapt worden op vandalisme. Een 12-en 13-jarige brachten graffiti aan bij het station van Halle. Bij de controle van een bromfiets bleek deze niet gekeurd en verzekerd te zijn en de nummerplaat zelfs gestolen. Een spijbelaar werd huiswaarts gestuurd en er werden ook verschillende verboden wapens (boksbeugel, knipmes,…) aangetroffen. Met deze vaststellingen en onze aanwezigheid in het straatbeeld hopen we bij te dragen tot een veiligere maatschappij.’

In bepaalde dossiers wordt nog verder onderzoek gevoerd en alle cijfers samen zullen nog onderworpen worden aan verdere analyse, met oog op toekomstige acties.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief