REGIO - Triënnale moet Zennevallei op de kaart zetten

C21

REGIO - Triënnale moet Zennevallei op de kaart zetten

Horal-01
©HORAL vzw Lambiekbieren zijn echt Zennevallei. Maar de streek heeft nog veel meer troeven en die moeten meer uitgespeeld worden.
 

De Zennevallei moet herleven als begrip en als een streek met  een specifieke eigenheid. Vanuit dit principe gaat de Vlaamse overheid samen met Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw actie ondernemen. De grote principes van het plan zijn zopas in Halle, aan de Dijkstraat, vlak bij de Zenne, toegelicht. Aanwezig: de minister 'Vlaamse Rand' en de drie burgemeesters.

De gemeentebesturen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel en de Vlaamse overheid slaan de handen in elkaar om de regio Zennevallei nieuw leven in te blazen. Onder de naam ‘Zennevallei hergist’ willen ze samen werk maken van de heropwaardering van de Zenne en het creëren van nieuwe troeven die bezoekers naar dit stukje Zuidrand kunnen lokken. Met een Triënnale, een driejaarlijks feest zet de regio de troeven en de identiteit van de Zennevallei in de kijker. “Het gaat hier opnieuw gisten net als onze lambiek, kriek en geuze”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Al te lang heeft de Zennevallei, als identiteit, als concept in het verdoken hoekje gezeten terwijl andere regio’s, zoals het Pajottenland wel succesvol in de markt werden gezet. Nu is het de beurt aan de Zennevallei. We investeren met vereende krachten in het economisch, ecologisch, toeristisch en cultureel potentieel van onze mooie regio.”

 

 De Zennevallei is een uniek stukje Vlaanderen. Het is de bakermat van lambiek en geuze, de habitat van kunstenaars als Felix De Boeck, Louis Thévenet en Herman Teirlinck, maar ook een streek met een rijk industrieel verleden én heden. Hier hebben wevers, leerlooiers en Lambiekbrouwers hun ambachten zo geperfectioneerd dat ze er wereldberoemd mee werden. Vandaag is de aparte identiteit van de Zennevallei niet echt bekend. Er is een groot potentieel dat op dit moment nog onvoldoende verzilverd wordt. De streek heeft al een tijdje nood aan een nieuwe dynamiek.

 

 De gemeentebesturen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel schrijven nu samen met de Vlaamse overheid het volgende hoofdstuk in de al rijk beschreven geschiedenis van de Zennevallei. Met een knipoog naar de geuze, kriek en lambiek doen ze dat onder de naam ‘Zennevallei Hergist’. Het intergemeentelijke samenwerkingsverband wil de streekontwikkeling een nieuwe dynamiek geven en een reeks projecten realiseren die ten goede komen aan de economische en ecologische ontwikkeling, aan de culturele en toeristische uitstraling. Daarbij neemt de Zenne een bijzondere plaats in. De natuurlijke ader ligt er op verschillende plaatsen eerder verstopt bij. Via een Zennepad, zachte recreatie zoals klimmen en kajakken, de opwaardering van nabijgelegen bedrijventerreinen en de wisselwerking met brouwerijen wil men de meanderende stroom de aandacht geven die ze verdient. De partners kijken ook naar het Park van Lembeek, Het Slot van Beersel, FeliXart, het Herman Teirlinck Huis, de kerk van Ruisbroek, de Manchestersite in Beersel, verschillende brouwerijen,… Als sluitstuk van de nieuwe projecten zou een Triënnale elke drie jaar de schijnwerpers richten op de Zennevallei. Dat feestelijke gebeuren moet de inwoners en de bezoekers laten voelen dat de hele streek hergist.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2021
roger swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief