Vooruit klaagt afbouw bancaire dienstverlening aan
De dienstverlening van banken neemt jaar na jaar af. Er is niet enkel een duidelijke afbouw van het aantal bankkantoren, ook geldautomaten verdwijnen uit het landschap. VOORUIT, ABVV en S-Plus klagen dit fenomeen aan in gezamenlijke actie. “Heel wat mensen moeten een grote afstand afleggen voor fysieke dienstverlening. Met onze pijlen tonen we aan hoe groot die afstand precies is. Per provincie kozen we een plaats uit waar deze problematiek zichtbaar en urgent is, wat helaas in vrijwel elke gemeente het geval is. In Vlaams-Brabant is Vlezenbeek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, zo’n locatie.”
VOORUIT, ABVV en seniorenvereniging S-Plus verzamelen vandaag in Vlezenbeek, Sint-Pieters-Leeuw om de afbouw van bancaire dienstverlening aan te klagen. Cijfers bewijzen dat dit fenomeen al enkele jaren gaande is. In 2018 waren er in ons land nog 8.235 geldautomaten, in 2020 zijn er dat nog slechts 6.411. Meer dan één op de vijf geldautomaten is op twee jaar tijd dus verdwenen. Wat nog problematischer is, is de afname van het aantal bankkantoren: 6.527 in 2015 en vijf jaar later slechts 4.232. Het aantal kantoren nam dus af met 35%, en die trend zet zich nog door. Als we dit voor Vlaams-Brabant bekijken, merken we een daling van 682 kantoren in 2015 naar 453 kantoren in 2020. “Ook voor onze provincie dus een daling met 34%”, gaat Katia Segers Vlaams parlementslid van VOORUIT verder. “Banken moeten stoppen met hun fysieke dienstverlening af te bouwen.”
Vlaams parlementslid Katia Segers wordt bijgetreden door provincieraadslid Bertrand Demiddeleer en gemeenteraadslid Guy Jonville. “In Vlezenbeek is er al een hele tijd geen bankkantoor meer. Er wonen hier nochtans veel mensen, maar de enige plek waar zij geld kunnen afhalen is na aankoop in de plaatselijke Delhaize, als die dat willen. Dat hoort zo niet. Wie een afspraak wil maken in een bankkantoor moet al naar de Rink (4.5km) of Negenmanneke (5km) afreizen. Deze pijlen maken die afstand tastbaar. Hetzelfde geldt evenzeer voor de andere deelgemeenten Ruisbroek, Oudenaken en St.-Laurens-Berchem”
De banken hebben aangegeven dat ze de afbouw van die dienstverlening willen milderen door middel van spreidingsprojecten. Grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING beloven er zo bijvoorbeeld voor te zorgen dat 98% van de Belgische bevolking een geldautomaat binnen een straal van 5km rond de eigen woning zal hebben. “Dat is een stap in de goede richting, maar zeker geen allesomvattende oplossing”, zegt Rohnny Buyens, educatief medewerker van S-Plus. “Een bankneutrale geldautomaat kan – zoals de term doet vermoeden - enkel gebruikt worden om geld af te halen. Voor een afspraak of verrichtingen moeten mensen vaak een veel grotere afstand afleggen. Dit is voor heel wat oudere mensen problematisch. Zeker voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het verdwijnen van lokale en fysieke dienstverlening vergroot bovendien de digitale kloof. De meerderheid aan senioren is niet mee met de digitalisering en heeft moeite met thuisbankieren.”
Het ABVV onderschrijft wat de collega’s van VOORUIT en S-Plus aanklagen. “De spreiding van automaten mag geen excuus zijn om het aantal bankkantoren en de fysieke dienstverlening verder af te bouwen. Ook het personeel lijdt onder deze afslankingen. Jaar na jaar verdwijnen er tal van lokale kantoren. Dat betekent uiteraard dat er ook heel wat onzekerheid leeft onder bankpersoneel. Tussen januari 2018 en februari 2020 daalde de werkgelegenheid in de Belgische banksector met 8%. In Limburg waren er in 2018 nog 5.621 werkplekken, twee jaar slonk dat aantal tot 5.410. Dat is ook een daling van 4% op slechts twee jaar tijd.”
Katia Segers besluit dat VOORUIT in het federaal en Vlaams parlement alvast strijdt voor het behoud van fysieke dienstverlening en het verkleinen van de digitale kloof. “Dankzij VOORUIT is er nu een Universele bankdienst. Klanten die niet digitaal bankieren kunnen hier gebruik van maken zonder dat de kosten de pan uit swingen. Verder hebben we een wetsvoorstel ingediend dat wil dat iedere consument een bankautomaat in zijn buurt heeft, en dat geldafhalingen gratis zijn. Maar zelfs daar mag het niet stoppen: fysieke dienstverlening is een basisrecht. De afbreuk daaraan moet stoppen. Daarom dat VOORUIT, ABVV en S-Plus hier vandaag zij aan zij actievoeren.”