Boeren inspireren met hun klimaatslimme aanpak - Project Klimaatslimme Landbouw treedt buiten de muren van het landbouwbedrijf

C21

Boeren inspireren met hun klimaatslimme aanpak - Project Klimaatslimme Landbouw treedt buiten de muren van het landbouwbedrijf

Photo-2022-05-31-14-20-43
 
Glenn_verhasselt_
 
Het project 'Klimaatslimme Landbouw in het Pajottenland' heeft net de begeleiding van 10 Pajotse boeren afgerond. In een volgende fase staan landbouwers die klimaatslim aan de slag gaan klaar om andere boeren via filmpjes te inspireren over de klimaatslimme kansen die ze met beide handen grijpen. Een aantrekkelijke inspiratiegids, met getuigenissen én recepten van lokale chefkoks, dient consumenten te wijzen op de vele inspanningen die de boer van om de hoek levert om zijn ecologische voetafdruk te reduceren. 
Steeds meer landbouwers beseffen dat ook zij oplossingen kunnen aanreiken in het klimaatdebat en dat meer lokale afzet hun economische situatie kan versterken. Vandaag motiveert dit land- en tuinbouwers steeds vaker om na te denken over klimaatslimme uitbating van hun bedrijf, korteketenafzet van hun producten en een meer circulaire landbouw. Samen kunnen zij werk maken van veerkrachtigere bedrijven en een lokaal duurzaam voedselsysteem. 
Boeren worden begeleid 
In een intensieve landbouwregio als het Pajottenland heeft de landbouw een aanzienlijke sleutelrol in handen bij de transitie naar een klimaatbestendig landschap. Er zijn maar weinig beroepen die zo arbeidsintensief aan de slag gaan met het landschap als dat van landbouwer. Binnen het project Klimaatslimme Landbouw werd een oproep gedaan naar boeren om een begeleiding op maat te krijgen voor klimaatslimme initiatieven op vlak van water en energie op hun landbouwbedrijf. Tien boeren verkregen inzicht in hun water- en energiehuishouding en gingen met het verkregen advies aan de slag om investeringen te overwegen in wateropslag, energiebesparing of eigen productie van groene stroom met zonnepanelen, een windmolen of pocketvergister. 
Boeren vertellen ..
De boerenstiel is in beweging om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden. En wie beter dan de landbouwers zelf kunnen vertellen over de klimaatslimme oplossingen voor water en energie die ze implementeren in hun bedrijfsvoering als middel om de ecologische voetafdruk te verminderen, zonder de economische haalbaarheid uit het oog te verliezen? Om collega-landbouwers te inspireren én om de consumenten te tonen welke klimaatmaatregelen de landbouwers nemen, laten we vijf boeren in het Pajottenland aan het woord. Zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, pocketvergister, lokaal krachtvoer, batterijen, klimaatadaptieve gewassen, landschapsherstel ... allemaal passeren ze de revue met tekst en uitleg. Op die manier kunnen we andere boeren laten zien dat deze oplossingen haalbaar zijn, ook op het niveau van kleinschalige landbouwbedrijven, en om hen goesting doen krijgen om hun voorbeeld te volgen. Deze getuigenissen worden zowel in een filmpje als in een gedrukte inspiratiegids verspreid. 
Chef-koks aan de slag 
De inspiratiegids wordt doorspekt met recepten op basis van lokaal geproduceerde korteketenproducten. Vier chef-koks uit de regio gaan aan de slag met korteketenproducten. Het gaat om Glenn Verhasselt van Sir Kwinten (Lennik), Daniël Du mortier van Groesting (Liedekerke), Robby van De Koetsier (Sint-Pieters-Leeuw) en David Van Roy van De Brabantse Ardennen (OnzeLieve-Vrouw-Lombeek). Met deze recepten willen we consumenten stimuleren om met korteketenproducten aan de slag te gaan. 
Consumenten zien dat het goed is 
We leggen binnen het project Klimaatslimme Landbouw de focus op het herstel van de relatie tussen boer en consument, zodat de mensen weer voeling hebben met de oorsprong van hun voedsel en waarderen dat boeren hun beste beentje voorzetten op ecologisch vlak. Door de verhalen rond de klimaatslimme aanpak van de geselecteerde landbouwers tonen we de lokale consument dat boeren een sleutelrol kunnen opnemen in de transitie naar een klimaatbestendig Pajottenland en tegelijkertijd promoten we vanuit dit verhaal trots de eerlijke producten van de Pajotse landbouw die dagelijks ons bord vullen. 
En we gaan nog even door 
Op 9 juni vindt er in het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch in Pamel en Informatie- en inspiratiedag rond klimaatslimme landbouw plaats. De namiddag richt zich tot lokale beleidsmakers en verenigingen, de avond tot de landbouwers. De filmpjes met getuigenissen van klimaatslimme boeren verschijnen de komende maanden op sociale media. De inspiratiegids wordt in het najaar op 1000 exemplaren gepubliceerd en kan gratis opgehaald worden in hoevewinkels, lokale supermarkten, bibliotheken, gemeentehuizen en restaurants. Nog in het najaar vinden er vier workshops Dorpen vol Power plaats (Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Herne, Roosdaal). De energieconsulenten van Boerenbond gidsen de deelnemers via een interactief spel stap voor stap langs het pad van energiebesparing en zelf energie produceren naar een 'energieke thuis' én een 'dorp vol power'. Eind van het jaar zal het project 'Klimaatslimme Landbouw in het Pajottenland' feestelijk afgesloten worden. 
 
Het project Klimaatslimme Landbouw in het Pajottenland is een initiatief van Boerenbond en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, in samenwerking met de gemeenten Herne, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en de stad Halle. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief