Boerenlandschap Pajottenland krijgt vorm

C21

Boerenlandschap Pajottenland krijgt vorm

Schermafbeelding_2022-10-19_om_10
 

Infomarkt op 16 november

Boerenlandschap Pajottenland is kandidaat om in 2024 één van de drie Vlaamse Landschapsparken te worden. De partners werken momenteel hard aan een ambitieus masterplan. In oktober, november en december zijn er thematische workshops en werkgroepen. En op 16 november is er een infomarkt voor de inwoners.

In 2021 lanceerde de Vlaamse Regering een oproep waarbij regio’s hun kandidatuur konden indienen voor een erkenning als Landschapspark. Een jaar later werd bekend gemaakt dat 7 kandidaten door mochten gaan naar de volgende ronde van de oproep Landschapsparken. De kandidatuur van Boerenlandschap Pajottenland was er één van.

 

Sindsdien werkt de gebiedscoalitie achter Boerenlandschap Pajottenland aan een stevig dossier waarmee ze in mei 2023 kandidaat wil zijn voor de finale selectie. 
​Deze coalitie bestaat uit de provincie Vlaams-Brabant en zeven Pajotse gemeenten, Herne, Gooik, Galmaarden, Dilbeek, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw, aangevuld met de Cultuurregio Zender, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Toerisme Vlaams-Brabant en Boerenbond, en ondersteund door Leader Pajottenland + en Agentschap Natuur en Bos.

In de voorbije maanden werd er werk gemaakt van een uitgebreide gebiedsanalyse en de opmaak van een landschapsbiografie voor het Pajottenland. 
​Vanaf oktober verschuift de focus op de visievorming. Aan de hand van een reeks thematische workshops, infomomenten en werkgroep-vergaderingen zal er samen met de Pajotten en hun middenveldorganisaties geschreven worden aan een ambitieus masterplan voor een toekomstig landschapspark in het Pajottenland.

 

"Voor een landschapspark in het Pajottenland is het belangrijk dat de ontwikkeling en versterking van het landschap gebeurt vanuit een integrale visie. Het ontwikkelen van klimaat-robuuste natuur en het opwaarderen van het erfgoed moet er hand in gaan met nieuwe ontwikkelingskansen voor landbouw, maar ook met het versterken van het lokaal ondernemerschap en met het verder promoten van duurzaam toerisme en recreatie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ”Vandaar dat het cruciaal is om al deze sectoren te betrekken bij de opmaak van het masterplan voor Boerenlandschap Pajottenland."

Een boerenlandschap voor en door de Pajotten

Een werkgroep met Pajotse landbouwers kwam al een eerste keer samen begin oktober. In de loop van november en december vinden er verschillende thematische workshops plaats en wordt er een werkgroep op thema ‘klimaat en natuur’ opgericht. 

Ook de Pajotse burger zal uitvoerig geconsulteerd worden. Op woensdag 16 november vindt er in het Plattelandscentrum Paddenbroek een eerste infomarkt plaats over de kandidatuur van het Pajottenland als landschapspark. 

“Het landschapspark moet niet enkel binnen- en buitenlandse bezoekers aantrekken. Het moet er ook zijn voor de inwoners. Vandaar dat we een infomarkt en allerlei werkgroepen organiseren om de Pajotten mee te laten schrijven aan dit landschapsparkenverhaal voor hun regio”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Infomarkt op 16 november

​De infomarkt over het Landschapspark ‘Boerenlandschap Pajottenland’ voor de inwoners vindt plaats op woensdag 16 november van 14 tot 20.30 uur in het Plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12 in Gooik. 
​Pajotten kunnen er terecht met hun vragen of voorstellen.

 

Meer info: https://www.vlaamsbrabant.be/boerenlandschap-pajottenland

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief