Zwakste schakel van fietssnelweg F20 in HALLE weggewerkt
Een nieuw stuk van de fietssnelweg F20, die Halle en Brussel verbindt, is klaar. Het gaat om een cruciale verbinding over de F. Roggemanskaai en de J. Laroystraat in Halle. Nu is vlot en veilig fietsen tussen Halle en Brussel mogelijk.
Zwakste schakel van F20 weggewerkt
De stad Halle, de intercommunale Haviland en de provincie Vlaams-Brabant hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de F20. Deze fietssnelweg verbindt Halle met Brussel via het kanaal Brussel-Charleroi en vormt een toegangsweg naar de stations van Buizingen, Lot, Ruisbroek en de nabijgelegen kernen.
Het nieuwe stuk fietssnelweg over de F. Roggemanskaai en de J. Laroystraat ligt tussen het kanaal en de rijweg. De J. Laroystraat is deels afgesloten voor het autoverkeer ten voordele van de fietser. Het oorspronkelijke fietspad was in zeer slechte staat en onveilig.
“Een fietssnelweg is maar zo goed als zijn zwakste schakel. Decennialang was dit hier de zwakste schakel op de F20. We zijn zeer tevreden dat de fietser vandaag vlot, veilig en conflictvrij via de F20 van Halle naar Brussel kan fietsen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
De aanleg van dit fietspad, met een lengte van een kleine 2 km, kost zo’n 800.000 euro. De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid subsidieerden deze werken elk voor de helft.
Conflictvrij fietsen tussen Halle en Brussel
De afgelopen jaren waren er heel wat werken aan de F20 om comfortabel en vlot fietsen langs het kanaal mogelijk te maken. Het jaagpad tussen Halle en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd verplaatst en verbreed door de Vlaamse Waterweg.
De Vlaamse overheid investeerde hier ruim 2 miljoen euro in. Zij kan daarvoor rekenen op 40% steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 20% steun van de provincie Vlaams-Brabant.
“Het aanpassen van het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi kadert in de opwaardering van het kanaal. Het jaagpad maakt nu deel uit van de fietssnelweg F20 Halle-Brussel en moet bijdragen aan de mobiliteit in de Vlaamse rand. Dit was een gerichte investering om het fietscomfort op de fietssnelweg Halle-Brussel te verhogen en deze aantrekkelijker te maken voor pendelaars die op zoek zijn naar een alternatief voor de file”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister voor mobiliteit.
De intercommunale Haviland coördineerde de make-over van de gelijkgrondse kruispunten in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw en de aanleg van de bredere en vlakkere helling naar de Malheidebrug in Halle.
Het kruispunt in Beersel en de Klabbeeksesteenweg in Halle kregen verkeerslichten met detectie. Een radar detecteert fietsers. Na detectie springt het verkeerslicht op groen en kunnen fietsers het kruispunt vlot en veilig oversteken. Tussen Halle en de sluis in Ruisbroek werd dynamische verlichting geplaatst. Als men voorbij fietst lichten de lichten op van 50% naar 100%.
Samen zijn deze werken goed voor ruim 1.000.000 euro, gesubsidieerd door de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid.
Volledige afwerking in 2023
Volgend jaar krijgt het segment tussen de sluis van Ruisbroek en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlichting.
Ook de F-bewegwijzering staat dan op het programma.
De Vlaamse Waterweg voorziet een nieuwe Bospoortbrug, de fietssnelweg zal er mee onderdoor kruisen.
Meer info: www.fietssnelwegen.be/nieuws/f20 of www.kanaalnaarcharleroi.be