Nacht van de steenuil in LEEUW

C21

Nacht van de steenuil in LEEUW

Scherm__afbeelding_2023-03-22_om_18
 

Op zaterdagavond 25 maart 2023 organiseert Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden een avondactiviteit in het teken van onze Steenuil, het kleinste inheems uiltje dat ook in onze streek voorkomt. 
Waar: :  
gemeentelijk cultureel centrum Coloma J. Depauwstraat, Sint-Pieters-Leeuw 

Wanneer
starten om 18 uur en het einde voorzien we rond 21.30
Programma:

1.  inleiding over het leven van Steenuilen door de erkende vogelringer en uilenkenner Edwin Rooselaer

2.  geleide natuurwandeling (5'tal km) door de Zuunvallei en hopelijk observatie van steenuiltjes (horen en... zien)
3.  napraten tijdens een hapje en een drankje.

 

De deelname is gratis. Voorzie wel aangepast schoeisel en kledij.Een verrekijker en zaklamp kunnen van pas komen (maar zeker niet noodzakelijk)   

Voor vragen of meer info kan je terecht bij : leeuwse_natuur@yahoo.com
Wat extra info:  
In Vlaanderen en meer bepaald in onze streek, is de steenuil nog een talrijke broedvogel van landelijke gebieden met liefst wat knotwilgen of oude fruitbomen. In de rest van Europa gaat hun aantal achteruit, soms uitgesproken. Vandaar het belang van het beschermen en helpen van onze uiltjes.

De steenuilenwerkgroep binnen Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden plaatste in Sint Pieters Leeuw reeds 21 nestkasten. We geven hiermee meer nestgelegenheid aan de steenuilen en hopen zo de populatie uit te breiden.  Jaarlijks worden de nestkasten minimaal 3 x gecontroleerd en er is ook constant toezicht van de “peters” en “meters”. Over de jaren heen zien we dat ongeveer de helft van de kasten gebruikt wordt, sommige elk jaar, andere af en toe en nog andere nooit.

Steenuiltjes zijn kleine, gezette vogeltjes met een grootte van 21 tot 23 cm (iets groter dan een spreeuw). Zij hebben een ronde kop met felgele ogen en witte wenkbrauwen. Het verenkleed is bruin-wit gespikkeld. Zij nestelen voornamelijk in  holten in bomen (oa knotwilgen). Daar er minder knotwilgen of andere geschikte holtes (gat in de muur, hoop stenen..)  zijn verdwijnen hun natuurlijke nestplaatsen.  Met de nestkasten bieden we hun meer nestgelegenheid.

Het vrouwtje legt gemiddeld 3 à 5 witte eitjes tussen eind februari en begin april. De jongen verlaten het nest vooraleer ze kunnen vliegen, ze worden dan verder gevoed door de ouders. De pasgeboren uiltjes (takkelingen genoemd)  worden geringd door onze erkende ringer Edwig Vanhassel.  Zo kunnen we hen in de volgende jaren volgen.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief