SINT-PIETERS-LEEUW - Schuttersgilde Sint-Sebastiaan is veruit de oudste vereniging van Leeuw

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Schuttersgilde Sint-Sebastiaan is veruit de oudste vereniging van Leeuw

Sint_sebastiaansgilde__gr
 
Sint_sebastiaansgilde_1_kl
Sint_sebastiaansgilde_2kl
Sint_sebastiaansgilde_2_gr
 

Traditioneel wordt op paasmaandag de koningsschieting gehouden van de Koninklijke Schuttersgilde Sint Sebastiaan . Deze gaat door op het Schutterserf in Sint Pieters Leeuw tegenover het Coloma kasteel. Het schieten naar de koningsvogel en de prinsenvogel zal op 24 maart gebeuren vanaf 14.30u-14.45u (afhankelijk van de duur van de Algemene Vergadering die aan de koningsschieting voorafgaat).

Wij zijn even gaan kennis maken met deze vereniging die veruit de oudste is in Sint-Pieters-Leeuw
 
Wat kan deze schuttersgilde biedenis onze eerste vraag aan hoofdman Danny Pierreux en Deken van Feest Gunther Coppens.  Een gezonde ontspanning in de buitenlucht, een sportieve ingesteldheid, een flinke dosis vriendschap en een hele reeks clubactiviteiten.
 
De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan werd opgericht vóór 1488 en zij voeren de traditionele handboogsport hoog in hun vaandel.
Verder zijn ze lid van het Vlaams Handboogschuttersverbond, wordt de sport beoefend door jong en oud, vrouwen en mannen en zijn zij het ganse jaar actief.
Volgens een vonnisboek van de hoofdgilde van de edele handboog te Leuven bestond er te Sint Pieters Leeuw een gilde van Sint Sebastiaan ten tijde van Filips van Hoorne (1436-1488).
 
1973 was een belangrijk jaar voor de gilde. Een splinternieuwe gemeentelijke schietstand werd geopend op het schutterserf. Op twee wippen pogen de leden elke woensdagavond zoveel mogelijk ‘vogeltjes’ die op 22 meter hoogte staan, naar beneden te halen met boog en pijl.Vijf jaar later werd de eerste prinsenschieting georganiseerd en in augustus 1978 werden katrolbogen en vizieren verboden in Sint-Pieters-Leeuw.
 
Alle leden van de schuttersgilde van Sint-Pieters-Leeuw verplichten er zich toe een boog zonder katrollen, vizieren of andere technische snufjes te gebruiken.
 
Hoofdman Danny Pierreux: “Wij hebben respect voor onze voorouders, die ook met een gewone boog schoten. Een katrolboog moet men aantrekken. Eens gespannen blijft hij gespannen en kan men er gerust een wandelingetje mee gaan maken.Onze boog is wat anders. Zo lang wij aan het mikken zijn moet men zelf de boog gespannen houden. Men is verplicht om de pijl na dertig seconden te laten gaan”.
 
Is boogschieten een dure sport?
Deken van Feest Gunther Coppens: “Boogschieten is zeker geen dure sport. Een boog kost 200 euro en de pijlen kosten tussen 7 à 8 euro”.
 
LEDEN
Met zijn 98 leden is de Koninklijke schuttersgilde Sint-Sebastiaan één van de grootste verenigingen van België.
 
Hoofdman Danny Pierreux: “De gemiddelde leeftijd van onze vereniging is 44 jaar. Ons oudste lid is 79 jaar en onze jongste is 10 jaar. Onze toekomst is dus verzekerd temeer dat wij ook 17 jeugdige spelers onder de 18 jaar in onze rangen hebben”
Sint-Sebastiaan is ook aangesloten bij het Vlaams Handboog schuttersverbond. Hierbij zijn in totaal 8 verenigingen aangesloten. Het verbond zorgt er voor dat er iedere zaterdag of zondag op een andere plaats kan geschoten worden met de traditionele bogen.
 
Wie de opvolgers worden van Koning Frans Wouters en prins Dries Meert zal men op paasmaandag weten.
 
Wie interesse heeft voor deze sport kan mailen naar danny.pierreux@sintsebastiaan.be of de secretaris Omer Walravens, Garebaan 34 in 1600 Sint-Pieters-Leeuw (02/377 38 49) contacteren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx en gilde
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief