HALLE / PEPINGEN - Katleen De Donder drie weken op stap met de Chiro in Haïti

C21

HALLE / PEPINGEN - Katleen De Donder drie weken op stap met de Chiro in Haïti

Editiepajot_halle_haiti_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

De Chiro zoekt het op een ander. Deze zomer vliegt een delegatie van twaalf mensen – (ex)Chiroleiding en kadervrijwilligers – eropuit om kennis te maken met hun Haïtiaanse tegenhanger: Kiwo Ayiti. Door middel van spel en andere activiteiten zullen ze zich onderdompelen in het Kiwogebeuren en de Haïtiaanse Chirojongens en -meisjes laten kennismaken met hún Chiro. Onder hen is er Katleen De Donder, wonende in Halle en Chiroleidster in Chiro Karreveld Pepingen

Katleen De Donder is een 21-jarige die die dit jaar haar postgraduaat digitale marketing en communicatie behaalde en volgend jaar gaat voor een postgraduaat HRM. Zij is al 17 jaar actief bij de Chiro waarvan de laatste vijf jaar als leidster van de speelclub (meisjes uit het 3de en 4de studiejaar), waarmee ze ook dit jaar begin juli op kamp trok naar Wespelaar.
Katleen wou dit jaar tijdens de vakantie naar het buitenland. “Ik ben beginnen te zoeken op internet en en zo terecht gekomen op de site van Chiro nationaal. Daar heb ik dan eigenlijk gevonden wat ik zocht en zo ga ik van 5 tot 27 augustus naar Haïti”, zegt Katleen.
Over haar trip zegt ze het volgende: “Ik ga er kijken hoe het er ginder aan toe gaat en zal ook dingen meepikken die ik dan met mijn meisjes in Pepingen kan gebruiken.”.
Bij Chiro Karreveld in Pepingen zijn ze fier op Katleen. “Zij tellen mee af naar de dag dat ik vertrek en volgen de voorbereiding op de voet mee”.
De Chiro is niet alleen een typisch Vlaams gebeuren. Ook in vele andere landen – van Congo tot de Filippijnen – is het een gekend begrip. Zo ook in Haïti, waar een gelijkaardige jeugdbeweging uit de grond gestampt is door Vlaamse missionarissen. Om ook hun manier van werken te leren kennen, vaardigt Chirojeugd Vlaanderen twaalf Chirofanaten af om kennis te gaan maken met Kiwo Ayiti.
Gedurende drie weken in augustus zullen ze een Kiwobad krijgen: door samen te sporten, spelen, zingen en babbelen én door een week samen op kamp te gaan, leren de Vlaamse en Haïtiaanse leiding elkaar en hun werking kennen. 
Maar de terugvlucht betekent niet het einde van dit project. De Vlaamse delegatie zal haar ervaringen achteraf delen met en uitdragen naar de hele Chirowerking (en andere geïnteresseerden), via workshops, publicaties en vertelavonden.
Het kernwoord van deze reis is dan ook uitwisseling. Uitwisseling van spelen, ideeën, tips, verhalen, ervaringen, waarden en visie. En die uitwisseling mag letterlijk genomen worden, want in de zomer van 2013 zakt een groep Haïtianen af naar Vlaanderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jul 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief