PAJOTTENLAND - Mestcontroles

C21

PAJOTTENLAND - Mestcontroles

Editiepajot_mestcontrole__deschuyffeleer__9_
De provinciale Mestbank hield een grootschalige controleactie op transporten. - Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_mestcontrole__deschuyffeleer__1_
Editiepajot_mestcontrole__deschuyffeleer__3_
Editiepajot_mestcontrole__deschuyffeleer__5_
Editiepajot_mestcontrole__deschuyffeleer__8_
 

De provinciale Mestbank hield een grootschalige controleactie rond de toepassing van het Vlaams mestdecreet in het Pajottenland. Hierbij werden 10 controles uitgevoerd, waarvan 7 op transporten. Ook 3 plaatselijke transporten ontsnapten niet aan de aandacht van de controleurs. Uiteindelijk werden slechts 2 administratieve inbreuken vastgesteld.

Nieuw bij de actie was ditmaal dat met nieuwe apparatuur ook werd overgegaan tot staalnames. Diensthoofd Bart Paeshuyse :” Ingevolge de beleidsnota van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits en minister-president Kris Peeters dienen onze diensten nu over het ganse grondgebied van de provincie controleacties op te zetten. Prioritair wordt uitgekeken naar de transporten. Daarnaast zijn ook de monsternames belangrijk als tegenpool voor de bekomen uitzonderingsmaatregelen voor ons land bij Europa”.

De monsters worden geanalyseerd op fosfaat- en nitraatgehalte. Deze controles hebben overigens ook een positief effect voor de landbouwbedrijven die de mest ontvangen.  Zo kunnen zij immers een correcte prijs/kwaliteit bedingen bij de leveranciers.

Bij verdachte toestanden wordt bovendien dieper gecontroleerd op vervuilende ingrediënten. Ook het correct GPS-gebruik bij de transporten wordt streng in het oog gehouden. 

De controleactie liep in samenwerking met de lokale politie Pajottenland. Eerder op de dag voerde de Mestbank ook al controles uit in Beersel, Dilbeek en St-Pieters-Leeuw.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief