Wateroverlast in VLAAMS-BRABANT - Update van zondagmiddag

C21

Wateroverlast in VLAAMS-BRABANT - Update van zondagmiddag

Editiepajot_halle_wateroverlast_zondag_provincie_foto_marc_sluys
Wateroverlast in Halle. - Foto Marc Sluys
 
Editiepajot_zenne_park_lembeek_101114_-_foto_ddl
Editiepajot_-_kolkend_water_zenne_naar_vaart_lembeek_-_foto_ddl
Editiepajot_slingerweg_vaartkant_halle_101114_-_foto_ddl
 
Editiepajot_parking_atletiekpiste_de_bres_101114_-_foto_ddl
Editiepajot_weg_industriepark_halle_suikerkaai__101114_-_foto_ddl
Editiepajot_sas_lembeek_101114_-_foto_ddl
 
Editiepajot_vaart_halle_spoorwegbrug_101114_-_foto_ddl
 

Zonet is het coördinatiecomité Vlaams-Brabant bijeen gekomen. Accent lag vooral op het zuid-westen en het noord-westen van Vlaams-Brabant, waar de toestand kritiek is.

De grootste problemen doen zich voor in de gemeenten langs het Zeekanaal, waarvan het debiet momenteel wel gestabiliseerd is maar boven het alarmpeil blijft. Op dit moment is het hoog water aan de sluis van Windham waardoor het water niet verder kan afgevoerd worden. Bij verdere regenval, ook in Henegouwen, kan daardoor het peil in kanaal weer stijgen.
Dit heeft vooral gevolgen voor Halle, waar de belendende straten ondergelopen zijn. Via de aflopende straten wordt ook het centrum bedreigd. In Sint-Pieters-Leeuw is de wijk Negenmanneke getroffen. Ook naar Beersel werd versterking gestuurd. Defensie en civiele bescherming hebben extra mankracht en materiaal ter plaatse.
In de streek van Steenhuffel, Londerzeel heeft de Bollebeek geen reserve meer. De wateroverlast is daar groot en verergert. In Grimbergen is er vannacht maximaal geloosd waardoor er nu wat reservecapaciteit is gekomen in het wachtbekken, dat de laatste jaren werd ingericht en nu dienst bewijst.
In Affligem is het wachtbekken op de Bollebeek gevuld. Het water staat er boven het alarmpeil.
In Sint-Katharina-Lombeek zijn de kelders van het rustoord (140 verblijvers) ondergelopen. Er is wel elektriciteitsvoorziening en verwarming, waardoor een evacuatie niet nodig bleek. Enkele bejaarden hebben er wel voor gekozen om de dag door te brengen bij familie.
Aan de andere kant van de provincie
Het wachtbekken in Hoeleden op de Velpe is vol, maar het instromend debiet is gelijk aan het uitstromend debiet. De situatie is stabiel.
Het wachtbekken in Egenhoven bij Leuven is vol. Er gaat nu iets meer debiet door Leuven om te verhinderen dat het overloopt. Dit wachtbekken werd de voorbije jaren serieus uitgebouwd en bewijst nu zijn diensten. Hetzelfde geldt voor de wachtbekkens die in de buurt van Diest werden aangelegd. Diest wordt daardoor niet bedreigd.
Plaatsbezoek
Minister Annemie Turtelboom, gouverneur Lodewijk De Witte en de burgemeesters brengen een plaatsbezoek aan het zwaar getroffen Londerzeel en Sint-Pieters-Leeuw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2010
Anja De Wolf
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief