AFFLIGEM/ LIEDEKERKE/ ROOSDAAL/ TERNAT - Bijna tien procent betaalt verkeersboete niet in 2008

C21

AFFLIGEM/ LIEDEKERKE/ ROOSDAAL/ TERNAT - Bijna tien procent betaalt verkeersboete niet in 2008

Editiepajot_affligem_guy_uyttersprot_foto_gu
 

Guy Uyttersprot (foto): “Van alle mensen die in de zone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal en Liedekerke) een verkeersboete kregen in 2008, betaalde tien procent de voorgestelde minnelijke schikking niet. In datzelfde jaar bleef de politie achter met 254 onbetaalde boetes”.

“Dat is bijna 10 procent van de 2921 uitgeschreven verkeersboetes, zo blijkt uit cijfers van de lokale politie op een vraag van N-VA-politieraadslid Guy Uyttersprot .In 2008 waren er ook 7 die te weinig boetegeld betaalden”.

“In 2007 waren de cijfers gelijkaardig : zo'n 8 procent van de verkeersovertreders (3873) betaalde zijn of haar boete niet: er waren 3568 onmiddellijke inningen, 300 betaalden niet de opgestelde boete, 5 betaalden te weinig. De niet-betaalde onmiddellijke inningen werden overgemaakt aan het bevoegde politieparket”.

Gerechtelijk inningkantoor

Guy Uyttersprot: “In zijn beleidsnota voor 2009 kondigde ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) de oprichting aan van een gerechtelijk incassobureau, waardoor verkeersboetes sneller en beter kunnen worden geïnd. Vandeurzen bepleitte het systeem omdat de klassieke afhandelingmethodes binnenkort niet meer zullen volstaan om de toevloed aan pv's onder controle te houden.

Door de invoering van de flitspalen worden immers veel meer overtredingen vastgesteld. De politieparketten kunnen nauwelijks nog volgen en in veel gevallen dreigen de verkeersboetes te verjaren. Met een gerechtelijk inningkantoor zou komaf kunnen worden gemaakt met de stroeve weg van minnelijke schikkingen en de vele procedures voor de politierechtbank.

Het kantoor zou niet alleen bevoegd zijn voor de invordering van de boetes, maar zou tegelijk de betwiste verkeersovertredingen justitieel kunnen afhandelen. Het systeem had dit jaar theoretisch op poten moeten staan.

Huidig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat weten het idee van een gerechtelijk inningkantoor nog altijd 'genegen' te zijn en belooft er verder "werk van te maken". De N-VA is het voorstel genegen en hoopt op een snelle invoering hiervan”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2009
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief