LENNIK vraagt dringend verbetering van openbaar vervoer

C21

LENNIK vraagt dringend verbetering van openbaar vervoer

Editiepajot_gemeente_lennik
(Repro Editiepajot)

Lennik heeft een motie opgesteld om het openbaar vervoer in de gemeente te verbeteren. In sommige delen van de gemeente kan het er door wat betreft het openbaar vervoer. In andere gedeelten is het huilen met de pet op. Zo vraagt men dringend een noord-zuidverbindin Lennik, Pepingen, Gooik, … naar Ternat - Asse - Affligem

Het decreet basismobiliteit heeft het over het aanbod aan openbaar vervoer in een straal van 750m rond ieders woning. Let wel, het decreet spreekt enkel over aanbod, niet over waar de bus naartoe rijdt.

Momenteel zijn er nog projecten voor beter vervoer bezig. Zo krijgt Gaasbeek nu een hoger aanbod aan openbaar vervoer met lijn 142 (Brussel-Gaasbeek-Lennik-Leerbeek) en ook langsheen de Frans Van der Steenstraat rijden er meer bussen op lijn 163 (Roosdaal-Lennik-Halle).

Toch zijn er nog enkele kleine woonzones waar de mensen te ver wonen van een bushalte. Gezien de Vlaamse Regering beslist heeft dat de basismobiliteit slechts voor 90% van de bevolking moet gerealiseerd worden en gezien er teveel budgettaire middelen nodig zijn om deze woonzones met openbaar vervoer te ontsluiten, blijven de inwoners hier in de kou staan.

De gemeente Lennik wenst dat op korte termijn deze mensen gelijkwaardig en voldoende openbaar vervoer krijgen volgens de normen van het decreet basismobiliteit dat ter beschikking gesteld wordt.

Noord-zuidverbinding
Op 20 januari 2004 werd door de gemeente aan "De Lijn" een schrijven overgemaakt met de vraag de noord-zuidverbinding vanuit het Pajottenland (Lennik, Pepingen, Gooik, …) naar Ternat - Asse - Affligem op korte termijn te realiseren.

Deze verbinding werd in een schrijven d.d. 03 februari 2004 van "De Lijn” aan de gemeente Lennik onder voorbehoud toegezegd. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de gemeente werd ze heden nog niet gerealiseerd.

Weliswaar ging op 05 januari 2008 de nieuwe lijn 165 (Asse-Ternat Industriezone-Ternat) van start, een lijnnummer dat aansluit bij de reeks lijnnummers van Leerbeek.

De gemeente Lennik wenst dat deze noord-zuidverbinding op korte termijn wordt verlengd vanuit Ternat naar Lennik, via Eizeringen (N8), Goudveerdegem, de Schapenstraat, Sint-Martens-Lennik, Gaasbeek en Sint-Kwintens-Lennik naar Leerbeek.

Lennik wijst er tevens op dat deze verbinding reeds in 2001 werd opgenomen in haar mobiliteitsplan, dat ook door "De Lijn Vlaams-Brabant" werd goedgekeurd. Volgens dit plan dient de realisatie ervan te gebeuren op korte termijn, d.w.z. binnen de 5 jaar te rekenen vanaf het jaar 2001.

BELANGRIJK
Deze noord-zuidverbinding is zeer belangrijk niet alleen voor Lennik maar ook voor de gemeenten Gooik en Pepingen.

Deze verbinding zou de mogelijkheid geven, om via overstappen in het station Leerbeek verbinding te geven met het noorden. Hierdoor worden het treinstation en de industriezone van Ternat en het ziekenhuis van Asse vanuit Lennik bereikbaar met het openbaar vervoer.

Lennik heeft een zeer uitgebreid onderwijsnet. Hierdoor wordt een verbinding gerealiseerd tussen o.a. de scholengemeenschap van Lennik en deze van Ternat en Asse.

Overstappen wordt mogelijk ter hoogte van het kruispunt Ninoofsesteenweg N8/Assesteenweg N285 te Eizeringen en Ninoofsesteenweg N8/Schapenstraat te Goudveerdegem. Hierdoor creëert men een verbinding naar Ninove (Aalst) en Dilbeek.

WEKELIJKSE MARKT 
Voor de wekelijkse dinsdagmarkt, die doorgaat in het centrum, wenst  Lennik dat er openbaar vervoer zou worden ingelegd voor de inwoners van Eizeringen/Goudveerdegem en Sint-Martens-Lennik/Schapenstraat via de N8/N285 en de G. Breynaertstraat/Frans De Voghellaan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 30 mei 2024
Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024

archief