TERNAT - Betaalparking NMBS groot probleem voor omliggende gemeenten
Nu het gemeentebestuur van Ternat de inwonerskaart heeft uitgevonden om zijn inwoners een goedkoop alternatief aan te bieden op de hoge tarieven op de pendelaarsparking van de NMBS, wordt duidelijk dat de invoering van het betalend parkeren vooral een probleem wordt voor de omliggende gemeenten én hun inwoners-pendelaars. Maar Ternat wil samen met de omliggende gemeenten, de NMBS en het Vlaams Gewest, zoeken naar oplossingen, zegt schepen van Duurzaamheid Guido Van Cauwelaert (spagroen+). Degelijke fietsinfrastructuur lijkt hem alvast een belangrijk deel van de oplossing.
De gemeente Ternat wil aan zijn inwoners een parkeerkaart aanbieden voor de parkings in de omgeving van het station, als goedkoper alternatief voor de hoge tarieven op de pendelparking van de NMBS. Buurgemeente Dilbeek vreest dat de druk op de - voorlopig nog gratis - parking van het station van Sint-Martens-Bodegem, en de straten daaromheen, gaat toenemen en vraagt dat Dilbeek en Ternat samen met de NMBS gaan praten. "De oproep verscheen al in de pers nog voor de brief in Ternat toekwam", zegt schepen Van Cauwelaert. "We zijn donderdag op de vergadering van ons schepencollege dadelijk ingegaan op de vraag en hebben het college van Dilbeek uitgenodigd voor een gesprek.
Op de sociale media hoor je nu ook de klachten van pendelaars van de omliggende gemeenten, die stilaan geen goedkoop alternatief meer vinden om hun wagen nog ergens kwijt te geraken. Essene-Lombeek en Sint-Martens-Bodegem zijn wel gratis maar staan nu al overvol. "Van Cauterverent (Asse) naar Etterbeek kun je per trein zonder overstappen geraken als je van Ternat station vertrekt. Dat is heel goed, alleen woon je dan in de verkeerde gemeente," schrijft een pendelaar.
De fiets is een milieuvriendelijk alternatief want veel pendelaars komen van minder dan drie kilometer van het station. Alleen, de NMBS kondigt aan dat de nieuwe beveiligde fietsparking in het pakhuis er slechts in 2019 zal komen. Dat is onaanvaardbaar, zegt de Duurzaamheidsschepen. Hij schreef al een brief naar de vervoersmaatschappij om samen naar een oplossing te zoeken. In 2015 zette het gemeentebestuur een afsluiting rond de fietsenstalling en plaatste de NMBS beveiligingscamera's. Daarmee konden al enkele fietsendieven gevat worden. Maar bij de werken aan de perrons door INFRABEL werden een aantal hekkens verplaatst en NU is het systeem niet meer sluitend.
Van Cauwelaert vraagt zich af of er geen voorlopige fietsparking met toegangsbadge kan komen op het Stationsplein in afwachting van de verbouwing van de stationsloods. Hij vroeg ook aan het Vlaams Gewest, dat een aantal combiparkings wil bouwen, o.a. aan het station van Essene-Lombeek of ze ook geen inspanning kunnen doen voor de fietser. Eerder verschenen Gemeente en NMBS beveiligen samen fietsenstalling gaan https://editiepajot.com/regios/19/articles/45489