TERNAT - Lionsclub Pajottenland overhandigt cheque voor belevenistafel in Sint-Carolus

TERNAT - Lionsclub Pajottenland overhandigt cheque voor belevenistafel in Sint-Carolus

Caroluslionsimage1
Gerda André, Directeur Bewonerszorg en Nathalie Mertens, Verantwoordelijke Animatie met haar team ontvingen de cheque van 3500 € van Lions Pajottenland, met Hendrik Staels, Voorzitter 2018-2019, Koen De Scheemaeker, Voorzitter 2019 – 2020, Thomas Valkeniers – Verantwoordelijke Sociale Werken, Joost Samyn, Verantwoordelijke Events en Walter Stylemans – aanbrenger van het project en Privileged Member. Op de achtergrond de Belevenistafel.
 
Carolus_image2
Carolus_image3
Carolusbelevenistafel
De BelevenisTafel biedt bewoners van zorginstellingen ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen.
 

In het Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Carolus werd dinsdag een cheque van 3500 € overhandigd door de Lionsclub Pajottenland als steun voor het project aankoop Belevenistafel, waarvoor in totaal 12000 € werd verzameld met allerlei acties en sponsoring.

Stimulering van het geheugen

De BelevenisTafel is een groot touchscreen dat flexibel inzetbaar is in verschillende ruimtes. Het belangrijkste kenmerk van de BelevenisTafel is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren. De BelevenisTafel biedt bewoners van zorginstellingen ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen.

"Ongeveer 6 maanden geleden droomden we hardop van een Belevenistafel. Groot probleem... die was duur, heel duur, wetende dat we op dat moment volop in onze bouwfase zaten en alle centen konden gebruiken voor de realisatie van onze 4 nieuwe leefruimtes, badkamers en doucheruimtes", vertelt Gerda André, directeur Bewonerszorg. "Maar met enthousiasme en doorzettingsvermogen wisten we heel veel medewerkers, vrijwilligers, familieleden, en bewoners te overtuigen om samen hun schouders te zetten onder vele initiatieven. Samen met onze bewoners werden er wafeltjes en oliebollen gebakken, er werden mattetaarten en truffels verkocht, onze vrijwi lligers maakten droomlichtjes en kunstenares Fien Monsieur maakte keramische engeltjes, we gingen wandelen op de Warmathon in Gent en er werden aan de hand van flyers mogelijke sponsors aangesproken ... Op deze manier kwam onze oproep ook aan de oren van Walter, die hier regelmatig op bezoek komt en, ik denk wel dat ik kan zeggen, ons huis genegen is. Walter nam het initiatief om "onze'' droom voor te leggen aan het bestuur van de Lions. Mede dankzij hen kregen wij dat laatste duwtje in de rug om verder te gaan tot het einde. De fuif in de puls zullen niet veel rusthuizen ons nadoen. Het is zeker een gedurfd initiatief wetende dat onze bewoners in het rusthuis een gemiddelde leeftijd hebben van 85 jaar... We gingen er samen voor... en de full-option belevenistafel is een feit... een droom van ons, maar zeker een geschenk voor al onze bewoners", besluit Gerda.

"Toen ik 2 jaar geleden in contact kwam met de afdeling dementie via de opname van een familielid, realiseerde ik mij, hoe zwaar de inspanningen van het verplegende personeel en de leden van het animatieteam zijn", zegt Walter Stylemans van Lionsclub Pajottenland. "Deze mensen zetten zich meer dan 100% in om de bewoners op alle vlakken een fijne dag te bezorgen. Mijn respect hiervoor is gigantisch. Toen ik aangesproken werd voor de sponsoring van dit project, heb ik dit onmiddellijk voorgelegd aan onze Algemene Vergadering, waar een unanieme positieve beslissing werd genomen", zegt Walter.

Lions Pajottenland : ”WE SERVE”

"Lions Pajottenland werd opgericht in 1983 en telt momenteel een 40-tal actieve en bevoorrechte leden", vervolgt Walter. " In België zijn er 274 Lionsclubs, waaronder wij, allen met hetzelfde motto “WE SERVE”. Binnen deze doelstelling ondersteunt iedere club regionale projecten na voorafgaandelijke screening. Afgelopen werkingsjaar steunden wij diverse projecten voornamelijk in onze regio Pajottenland ten bedrage van ruim 30.000 euro. Enkele van deze
projecten waren o.a. vzw Sint- Franciscus (tablets) – vzw Zonnestraal – Steunpunt Kinderepilepsie –Candle in The Dark (oogafwijking bij jonge mensen) en de 1000 km KOTK waar onze club met meerdere teams deelnam.Jaarlijks organiseren wij enkele events voor onze fondsenwerving teneinde
goede doelen te kunnen steunen.

Lionisme in de wereld

Wereldwijd zijn er ongeveer 1,3 miljoen Lionsleden, verspreid over 200 landen. Sinds 90 jaar zijn Lionsleden aanwezig op nationaal en internationaal vlak, om hulp te bieden aan diverse bevolkingsgroepen. Lions International is vooral actief rond moeilijke problemen zoals blindheid,
drugspreventie en de strijd tegen diabetis. Lions International en haar leden, bieden een onmiddellijke en doorlopende hulp in geval van catastrofe, alsook een langdurige bijstand voor personen in
nood. De Lions verzamelen onder meer brillen om ze opnieuw uit te delen in ontwikkelingslanden, en behandelen op die manier miljoenen mensen tegen rivierblindheid. Deze actie draagt de naam “Sight First”. Weet ook dat Lions International op wereldvlak de NGO is waar de werkingskost het laagst ligt. Meer dan 90% van wat binnenkomt, gaat ook weer buiten. Bij Lions Pajottenland bedraagt dit op lokaal vlak uiteraard 100%", besluit Walter.

Eerder verschenen

Engelen zorgen voor interactieve tafel in rusthuis

Lets's dance 4 the dream in JC Puls

Nieuwe leefruimtes in WZC Carolus feestelijk geopend

Sint-Carolus is klaar voor de hittegolf

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2019
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 05 apr 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 03 apr 2020
Roger Swalens | 02 apr 2020

archief