DROGENBOS Buurtrestaurant wordt feitelijke vereniging

C21

DROGENBOS Buurtrestaurant wordt feitelijke vereniging

Editiepajot_bart_devill___buurtrestaurant_drogenbos
foto Bart Devillé
 

 Op 25 september 2019 opende het buurtrestaurant van Drogenbos de deuren: één keer per week, op woensdagmiddag tussen 11u30 en 14 uur was iedereen welkom om samen een maaltijd te nuttigen in zaal De Regenboog op de Grote Baan. Het project werd gerealiseerd dankzij de verenigde krachten van Valérie Cogels, voorzitter van het OCMW en Myriam Claessens, schepen van Sociale Zaken. Op de jongste gemeenteraad ging een meerderheid akkoord met de opstart van het buurtrestaurant als een feitelijke vereniging. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot. Het agendapunt werd voorgesteld en toegelicht door schepen Myriam Claessens(Drogenbos Plus-LB), die mee aan de wieg stond van het buurtrestaurant. Van bij ’t begin werd bepaald dat het buurtrestaurant werkt met gratis ontvangen goederen, waardoor de maaltijden voor 1 euro aangeboden kunnen worden. Zij werden en worden klaargemaakt door vrijwilligers.

Schepen Myriam Claessens: “Er is steeds gezegd van bij de start dat indien er vrijwilligers de organisatie na een jaar wilden overnemen dit zou kunnen. Wel er zijn 3 vrijwilligers die dat willen doen en die een feitelijke vereniging opgericht hebben. Natuurlijk houden de gemeente en OCMW een oogje in het zeil. Zij moeten ook om de  6 maand een financieel rapport voorleggen aan het college en vast bureau. Indien er na 1 jaar een negatieve evaluatie is neemt de gemeente en het OCMW alles terug over. “ De vrijwilligers willen af en toe ook extra activiteiten organiseren. Ook was er al een onaangekondigde inspectie van FAVV en deze konden geen zware tekortkomingen vinden. Myriam Claessens: “ De gemeente geeft aan het buurtrestaurant een éénmalige starterssubsidie 1000 euro. De oprichting van de feitelijke vereniging werd grondig onderzocht door een jurist en de vrijwilligers weten dat indien de werking (financieel beheer, doel/visie, naleven veiligheidsvoorschriften), agentschap voedselvergiftiging)  geëvalueerd wordt, zullen de gemeente en het OCMW terug in eigen beheer nemen. Het doel is bereikt en zal ook blijven voortbestaan. “
Zware tegenwind kwam er vooral van UF bij monde van raadslid Jonathan Adriaens: “Wij zijn wel voor het project maar vinden het ongezond dat een aanvankelijk gemeentelijke organisatie de facto een feitelijke vereniging wordt zonder burgerlijke en wettelijke aansprakelijkheid. Hoe zit het met voedselvergiftiging? Wie zou verantwoordelijk zijn? De vrijwilligers? De voorzitter, Myriam Claessens? De gemeente? Het juridisch falen is overduidelijk en roept vragen op. Hoe zit het met de bankfondsen? Wat is het bankrekeningnummer? Wie beheert de boekhouding en de financiën wanneer deze structuur aanvankelijk werd gefinancierd met een gemeentefonds van 5000 EUR? Wie zijn de vrijwilligers? Wij kennen hen niet en zij zijn niet in het besluit opgenomen. Volgens het gemeentereglement kan deze structuur niet in aanmerking komen voor gemeenschappelijke ruimten, omdat het niet langer deel uitmaakt van een zuivere OCMW- en gemeentelijk structuur, maar van bijzondere initiatieven. Tenslotte betwijfelen wij dat een dergelijk feitelijke vereniging, dat aanvankelijk door de gemeente is betaald, bij de volgende verkiezingen zal eindigen als propaganda-object voor een bepaalde partij, hetgeen onaanvaardbaar is, vooral wanneer het met belastinggeld is gefinancierd. “ Uiteindelijk stemde de Drogenbos Plus- LB fractie voor, Uf en Go 1620 tegen. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief