BEVER - 89 duiven krijgen nieuwe baas
De familie van Paul Declercq samen met het bestuur van "Les Amis Reunis" en een paar kopers. - Foto Deschuyffeleer
Mevrouw Declercq - Foto Deschuyffeleer
Duif te koop aangeboden - Foto Deschuyffeleer
Relatief kleine opkomst en kleine prijzen voor duivenbestand Paul Declercq - Foto Deschuyffeleer
De parochiezaal was zaterdag de trefplaats voor de duivenliefhebbers uit de streek voor de verkoop van de duiven van de vorige maand overleden duivenmelker Paul Declercq uit Viane bij Geraardsbergen. Beroepshalve was Paul leraar technologie aan het KTA in Geraardsbergen. Hij werd 67 jaar. Omdat noch zijn echtgenote noch zijn enige zoon de tijdopslorpende hobby van vader volwaardig kan overnemen diende er gezien de omstandigheden dan ook achter de meer dan 45 jaar ervaring en passie een punt gezet worden. Zo’n 50 kijk- en kooplustigen uit Geraardsbergen, Galmaarden, Bassily, Ghislenghien, Haaltert en uiteraard uit Viane en Bever daagden op om zijn resterend 89-koppig duivenbestand van een nieuwe eigenaar te voorzien.
Ruim 40 jaar geleden verhuisde Paul De Clercq met zijn vrouw naar Viane. Er werd een nieuw hok opgezet en zijn reisduiven kregen er een nieuw onderkomen. Met de hulp van collega duivenmelkers uit het naburige Bever groeide Paul’s hobby uit tot een ware passie. “Paul had buiten zijn gezin nog vier buitenechtelijke relaties”, vertelt zijn echtgenote. “Dat waren zijn reizen, zijn PC, zijn duiven en zijn leerlingen. Stuk voor stuk waren het kanjers van concurrenten die heel veel van zijn energie en tijd opeisten”.
“Paul heeft ondanks een aantal tegenslagen op gebied van gezondheid nooit de moed opgegeven om met de duifjes te blijven spelen. Hij heeft wel veel te danken aan de hulp en de steun van vele duivenvrienden,” aldus zijn echtgenote. “Hierbij denk ik vooral aan Julien Salens die hij volledig vertrouwde. Dankzij hem konden wij dan ook tijdens de zomermaanden op reis gaan, een weelde die maar weinig duivenmelkers zich konden veroorloven”.
Jaar na jaar werd verder geïnvesteerd in de duiven. Niet alleen het aantal groeide maar ook en vooral de kennis en de kwaliteit. Zo was Paul meer dan 25 jaar lid van de plaatselijke duivenmaatschappij De Verenigde Vrienden. In zijn duiven stroomt het bloed van veel Belgische toppers afkomstig van tillen zoals die van Carteus, Vanden Bosch, De Schepper en Van de Putte. “Uiteraard is het niet aangenaam om iemand zijn sport, zijn ontspanning en zijn verdienste zomaar in te leveren voor een aantal euro’s. Soms wordt een mens evenwel gedwongen keuzes te maken. Het gaat hier om levende dieren die dagdagelijks intensief moeten verzorgd worden. Ook wordt samen met de duiven een beetje de verplichting gekocht om deze wereldreizigers een tweede kans te bieden”, zegt Jacques Vanholder, de voorzitter van De Verenigde Vrienden .
“Ook voor Paul stond er een mooi komend seizoen in het verschiet. Ik ga die drukte zeker missen”, aldus nog zijn vrouw. “Het roekedekoe op en rond het duivenhok, de verzorging, het inkorven, het geduldig wachten op het neerstrijken van de duiven,.... het zal wennen worden”.
Jean-Marie Devlaminckx, verkoopsleider en tevens voorzitter van de duivenbond Les Ramiers in het naburige Lessen, liet verstaan dat niettegenstaande de eerder kleine prijzen die de verkoop van Paul’s duiven behaalde iedere koper er zeker kon van zijn dat hij goede basisduiven heeft in huis gehaald met goede Belgische bloedlijnen als afkomst. Ook bleken de dieren goed gevormd en in perfecte conditie.
24 jan 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
Terug