BEVER - Driedimensionale maquette

C21

BEVER - Driedimensionale maquette

Maquette_bever_-_deschuyffeleer
André Mertens en zijn driedimensionale maquette van Bever
 
Maquette_bever_-_deschuyffeleer__6_
Detail driedimensionale maquette van Bever
 

In het gemeentehuis staat voortaan permanent een driedimensionale maquette van Bever geëxposeerd. Haar bezieler, André Mertens, baseerde zich daarvoor op de hoogtelijnen van de topografische kaart die hij niveau per niveau met de figuurzaag uitwerkte.

De reliëfkaart van België die in de humanioraklas hing en ook de afbeeldingen van reliëftoestanden uit de aardrijkskundeboeken hebben André altijd gefascineerd. Mettertijd is bij hem dan ook de idee een eigen reliëfkaart te maken van zijn dorp een eigen leven gaan leiden. “Toen ik met pensioen ging heb ik de verwezenlijking van die jeugddroom vooropgesteld als prioritair ”, zegt ex-leraar André.
 
Het begon met de keuze van het materiaal en de te gebruiken schaal. Mits de verhouding van 1 op 5000 werd Bever nagenoeg 1 m² groot. Om de hellingen geloofwaardig te laten overkomen werd gekozen voor 3 mm per 2,5m hoogteverschil. André opteerde ook voor het gebruik van Unalit, een zachte vezelplaat die onder meer als scheidingswand en ondervloer wordt gebruikt.
 
Na maanden tekenen, uitzagen, nagelen, vastschroeven, klemmen, verven en lijmen was de reliëfkaart afgewerkt. Sindsdien ligt André’s wensdroom goed en wel te kijk voor zowel de toevallige voorbijganger als de meer geïnteresseerde. “Er kwamen al vlug positieve reacties, niet alleen van toevallige bezoekers, maar ook en vooral van de Gemeentelijke Basisschool die de maquette overigens gebruikt voor de lessen aardrijkskunde”, aldus een fiere duizendpoot André Mertens.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jan 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief