BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad
Bijkomende kosten voor brandweervoorpost
De riolering ter hoogte van de in opbouw zijnde brandweerpost in Tollembeek dient verdiept en ontdubbeld. Samen met Herne en Galmaarden dient ook Bever hiervoor een bijkomende kost ten laste te nemen. Een gezamenlijke opdracht werd dan ook gegeven aan Riobra om te laten overgaan tot de nodige werkzaamheden. De gemeenteraad stemde dan ook in met de financiering van het aandeel voor Bever ten belope van 3283 euro. De kosten voor de vervanging van de betonplaten in het wegdek zijn uitsluitend voor de rekening van Galmaarden. Als alles verder volgens plan verloopt is de ingebruikname van de voorpost nu voorzien voor begin 2012. Ook kon burgemeester Luc Deneyer meedelen dat alle partijen, ook de gemeente Lennik, zich houden aan de gemaakte financiële afspraken.
Vooral door de toename van de activiteiten in het oud klooster Rosario in Poreel waarbij telkenmale een aantal parkeerplaatsen dienen voorbehouden voor voertuigen van TV-stations zag de gemeenteraad zich genoodzaakt een belasting in te stellen op het voorbehouden van parkeerplaatsen. De retributie bedraagt 5 euro per dag per parkeerplaats of 5 euro per 5 lopende meter per dag indien geen parkeerplaats is uitgetekend. Oppositieraadslid Henk Verhofstadt liet wel optekenen dat de belasting het gebrek aan beschikbare parkeerplaatsen in het centrum niet oplost. De belasting is enkel verschuldigd bij activiteiten met een winstgevend karakter. Zij geldt niet voor de wekelijkse donderdagmarkt en de kermisactiviteiten.
Reglement sociaal wonen
De gemeenteraad keurde het gemeentelijk reglement sociaal wonen goed. De gemeente zag zich vanuit de Vlaamse Overheid tegen 2020 immers een bindend sociaal objectief van 18 sociale huurwoningen en 6 sociale koopwoningen opgelegd.
Met het reglement wil het gemeentebestuur in elke buurt een goede sociale mix tot stand brengen. Zo moet iedere buurt tot een afdoend aanbod aan verschillende types woningen komen zoals sociale huur- en koopwoningen, sociale kavels en private huur en eigendom.
Voortaan dient bij elke bouw- of verkavelingsvergunning van enige omvang 20% van de loten voorbehouden te worden voor sociale woninghuur of -bouw als de aanvraag uitgaat van een openbaar bestuur of van een semipublieke rechtspersoon. Indien de aanvraag uitgaat van een particulier of van een andere rechtspersoon bedraagt het percentage 10%.
Bij het bestaan van een sociale last voor de creatie van bijkomend sociaal woonaanbod bij bouwprojecten dient minimum 80% voorzien voor sociale huurwoningen en maximum 20% voor sociale koopwoningen. Bij een verkaveling geldt minimum 80% sociale huurwoningen, maximum 15% sociale koopwoningen en maximum 5% koopkavels.
Bever heeft nu ook een toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen. Dat besliste de gemeenteraad. Het reglement kwam tot stand na samenspraak in de schoot van de intergemeentelijke vereniging Woonwinkel Pajottenland.
Bovenop de vanuit de Vlaamse Overheid ingestelde criteria rond de bezettingsgraad van de woningen, de absolute voorrangsregels en de chronologische volgorde van de inschrijvingen in het inschrijvingsregister beslisten de zes gemeenten van het Pajottenland waaronder Bever toch ook de op lokaal vlak nader te bepalen optionele voorrangsregels in een uniform reglement te gieten. Hierbij wilden zij vooral het aspect lokale binding benadrukken.
Zo bepaalt het reglement dat kandidaat-huurders die vanaf hun geboorte in de gemeente zijn ingeschreven voorrang krijgen. Vervolgens komen in dalende volgorde de personen die minstens 10 jaar in de gemeente zijn ingeschreven, de personen die de laatste 6 jaar minstens 3 jaar in de gemeente waren ingeschreven en tenslotte de personen die de laatste 6 jaar minstens 3 jaar in een andere gemeente van het Pajottenland waren ingeschreven.
Met de nadruk te leggen op de lokale binding wil het reglement de suburbanisatie- en de migratiedruk vanuit Brussel en Wallonië alleszins een halt toeroepen.