BEVER – Startersmap Hoevezuivel voorgesteld

C21

BEVER – Startersmap Hoevezuivel voorgesteld

Steunphoevep-rgb
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__7_
Ann Detelder, coördinator Steunpunt Hoeveproducten, KVLV vzw - Foto's © Deschuyffeleer
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__3_
Kristien Martens, adviseur CERA - © Deschuyffeleer
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__5_
Willy De Ville Beverse Kaasmakerij - © Deschuyffeleer
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__11_
Rondleiding op de Beverse Kaasmarkerij © Deschuyffeleer
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__12_
Rondleiding op de Beverse Kaasmakerij © Deschuyffeleer
 
Vooorstelling_hoeveverkoop_startersmap__15_
Rondleiding op de Beverse Kaasmakerij © Deschuyffeleer
 

Het Steunpunt Hoeveproducten stelde op de Beverse Kaasmakerij van de familie De Ville zijn startersmap ‘Hoevezuivel verkoop en verwerking’ voor. Met de map wil het Steunpunt de landbouwers en melkveehouders vooral in Vlaams-Brabant aanzetten hun activiteiten uit te breiden met hoevezuivel als bijkomende bron van inkomsten en als bestendiging van de band met de consument.

Niet toevallig werd de Beverse kaasmakerij uitgekozen als decor voor het voorstellen van de map. Op jaarbasis wordt er 80 ton kaas geproduceerd uit 800 000 l melk van koeien van het eigen bedrijf. Naast de thuisverkoop wordt ook gedaan aan marktverkoop. Ook in het Pajots streekproductencentrum in Halle zijn de Beverse kaasproducten verkrijgbaar. De kaasmakerij vindt met enkele speciale kaasproducten trouwens ook best een afzetmarkt voor de aanmaak van Rochefortkaas en in de Colruyt-vestigingen. Het bedrijf draait dan ook momenteel op kruissnelheid. “De alsmaar toename van administratieve verplichtingen noodzaakt ons allicht mettertijd op te gaan in een externe groep”, betreurt zaakvoerder Willy De Ville enigszins de gang van zaken.   
 
Drempelvrees
“Meestal durft de landbouwer-veehouder gewoon de stap niet te zetten”, zegt Steunpuntcoördinator Ann Detelder. “De ingewikkelde wetgeving en de vele onduidelijkheden worden hier rond worden keer om keer als een te hoge drempel gezien om daadwerkelijk werk te maken van de uitbouw van een thuisverkoop”. De startersmap wil dan ook duidelijke antwoorden verstrekken op de vele vragen die melkveehouders hieromtrent hebben. De map is overigens een uiterst nuttige aanvulling op de autocontrolegids ‘Hoevezuivel’ van het FAVV.
 
Het Steunpunt Hoeveproducten staat ten dienste van land- en tuinbouwers die op hun bedrijf kiezen voor de uitbouw van hoevewerking en -verkoop. Melkveehouders die kiezen voor een thuisverkoop van zuivelproducten willen een bijkomend inkomen creëren, hun inkomen bestendigen of hun inkomen diversifiëren. Ook voor bedrijven die niet meer aan schaalvergroting kunnen doen, kan thuisverkoop als verbredingsactiviteit een optie zijn. Bij het instappen van de kinderen in het bedrijf kan zo ook overigens een extra inkomen worden gegenereerd.
 
Vertrouwen
“Consumenten kiezen meer en meer voor hoeveproducten en korte-keten verkoop”, beklemtoont de coördinator verder. “Zij beschouwen hoeveproducten als meer duurzaam, opteren voor producten met een lokaal karakter als tegenpool op de ontwikkeling van een dominant globaal voedselsysteem en gaan voor meer sociaal contact met de producent met wie zij een vertrouwensband naar kwaliteit willen opbouwen. Ook spelen nog hun keuze voor het traditioneel en nostalgisch karakter en voor smaakvolle, gezonde, natuurlijke en verse producten”.
 
Op de echte directe verkoop bestaan er nu ook een aantal variaties zoals abonnementen, coöperaties van hoeveproducenten en voedselteams. Bij dit laatste engageert een groep gezinnen uit éénzelfde buurt zich samen rechtstreeks hoeveproducten aan te kopen bij de landbouwers in de nabije omgeving, wat dan weer voor meer sociale cohesie gaat zorgen.
 
Hoevezuivel
Ondanks het feit dat Vlaams-Brabant met de woonpolen Brussel en Leuven heel wat troeven heeft die het contact tussen de consument en de land- en tuinbouwer in de hand werken is het aantal bedrijven die de stap naar een thuisverkoop zetten er beduidend lager in vergelijking met de overige Vlaams provincies. Van de 133 Vlaams-Brabantse bedrijven met een thuisverkoop zijn er volgens vrij recente cijfers van het FAVV slechts 33 of 25% gespecialiseerd in de verkoop van hoevezuivel, terwijl 81 of 61% gaat voor groenten en vooral fruit en 19 of 14% het bij een hoeveslagerij houden. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief