BEVER - Lichtmis met kaarsenwijding

C21

BEVER - Lichtmis met kaarsenwijding

Kaarsenwijding_bever_2012__6_
Kaarsenwijding in St-Martinus Bever - Foto's © Deschuyffeleer
 
Kaarsenwijding_bever_2012__3_
© Deschuyffeleer
 
Kaarsenwijding_bever_2012__11_
© Deschuyffeleer
 
Kaarsenwijding_bever_2012__13_
© Deschuyffeleer
 
Kaarsenwijding_bever_2012__18_
 
Kaarsenwijding_bever_2012__20_
© Deschuyffeleer
 

In de St-Martinuskerk stond de avondmis van 2 februari volledig in het teken van Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis en de  plechtige kaarsenwijding. Vanouds brengen de misgangers  dan kaarsen mee naar de kerk om samen met deze die het komende jaar in de kerk zullen gebruikt worden te laten zegenen. 

Pastoor Andy Penne: “De zin van de kaarsenwijding houdt verband met de dag van de Zuivering van de Heilige Maagd dat het geheim is van de veertigste en laatste dag van de Kersttijd. Het getal 40 komt in het kerkjaar overigens meer dan eens terug, denk maar aan 40 dagen vasten en de feestdag van Hemelvaart op de 40ste dag na Pasen. 40 roept dan ook een speciaal denkbeeld op. ”
De kaarsenwijding behoort tot de vijf voornaamste wijdingen in de kerkelijke jaarkring. De vier andere zijn de aswijding  de palmwijding, de broodwijding en de waterwijding.
In veel talen verwijst de naam van het lichtfeest rechtstreeks naar kaarsen. Zo spreekt men in het Frans over ‘chandeleur’, een benaming met het Latijnse candelarum als oorsprong  wat kandelaar betekent.

Het is tevens de traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken of wafels gebakken en gegeten worden. Vandaar trouwens ook het oude gezegde ‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm’.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief