BEVER – Sprokkels uit de Gemeenteraad

C21

BEVER – Sprokkels uit de Gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Verkaveling nu privaat
De bouwgronden achter Plaats 59 in de richting van Pontembeek op het bestemmingsplan van de verkaveling BPA Freest mogen nu privaat worden gerealiseerd. De gemeenteraad zette daartoe het licht op groen. Wel loopt er momenteel nog een studie nopens de eventuele sociale last die op de verkaveling zou kunnen rusten voor de creatie van een bijkomend sociaal aanbod. Daarover dient in voorkomend geval het Bestuurscollege later nog te beslissen.
De bouwgronden, momenteel overigens nog niet bouwrijp, waren overeenkomstig het BPA Freest initieel bestemd om geheel of gedeeltelijk gerealiseerd te worden door een openbare instelling. Omdat de gemeente daartoe noch de nodige financiële middelen noch de technische know-how heeft, doet zij nu afstand van haar voorrecht en wordt de nieuwe eigenaar gemachtigd dat deel van de verkaveling toch privaat te realiseren. De kosten voor het aanbrengen van de nutsvoorzieningen ten behoeve van het openbaar domein komen wel volledig te zijnen laste. De oppositie stemde tegen.

Woonbeleidsplan
De gemeenteraad stemde meerderheid tegen oppositie in met het gemeentelijk woonbeleidsplan voor de periode 2012-2013. Het plan, opgesteld door de Woonwinkel Pajottenland, is een beleidsdocument waarin de krachtlijnen en de keuzes voor het lokaal woonbeleid worden aangegeven.
Het woonbeleidsplan is het eindresultaat van een planningsproces dat vertrekt vanuit de kennis en de analyse van de lokale woonsituatie en in een aantal stappen komt tot het formuleren van prioritaire beleidskeuzes en een tijdsgebonden actieprogramma. Een goedgekeurd woonplan is richtinggevend en schept een kader voor de beleidsvoering. Het plan wordt later gepubliceerd op de gemeentelijke website.  
 
Regularisen Akrenbos
Er komt schot in het regulariseren van het domein Akrenbos. Het domein komt voor op de provinciale lijst van weekendverblijven, campings en residentiële woonwagenterreinen die in aanmerking komen voor regularisatie aan de hand van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.
Ook Bever kan zich terugvinden in het provinciaal draaiboek en de kaderovereenkomst voor de verdere afhandeling van het dossier, dat uiterlijk eind april 2015 moet uitmonden in een regularisatie. Dat besliste de gemeenteraad.
Op vraag van oppositieraadslid Henk Verhofstadt verzekerde burgemeester Luc Deneyer de raad dat het alleszins niet de bedoeling is de mensen de delocaliseren. Wel blijken er voorwaarden te zijn gekoppeld aan de regularisatie. Eén ervan is dat de nutsvoorzieningen dienen te voldoen. Zo dient er voor Akrenbos alleszins een nieuwe electriciteitscabine te worden ingeplant. Over de kostenverdeling kon de burgemeester zich nog niet uitspreken.
Burgemeester Luc Deneyer zal de gemeente alleszins vertegenwoordigen op de eerste plenaire vergadering voor de belanghebbende gemeenten in het Provinciehuis in Leuven begin april.
 
Nieuwe verkeersregeling
Het gemeentebestuur wil het verkeer in het centrum in de Strontketse, nu nog officieel uitgezonderd plaatselijk verkeer, minimaliseren en het aanpalend steegje naar de St-Martinuskerk autoluw maken.
De lokale politie Pajottenland adviseerde de Strontketse in Poreel éénrichting te maken in de richting van Kerkhove met plaatsing van een spiegel op het kruispunt om het oprijden van de gewestweg in alle veiligheid te laten verlopen. Van het aanpalend steegje, nu nog éénrichtingsverkeer, suggereert de politie een doodlopende weg maken door het plaatsen van een permanente bloembak ter hoogte van de aansluiting met Kerkhove. De oplossing zou geen hinder inhouden voor interventies van de hulpdiensten.
In de gemeenteraad staken nog andere voorstellen en opmerkingen de kop op zodat burgemeester Luc Deneyer en de raadsleden het raadzaam vonden nogmaals de buurtbewoners te raadplegen alvorens verdere stappen te ondernemen.
 
Pleisterwerken
De gemeenteraad keurde het bestek en de wijze van gunnen goed voor de bepleisterwerken aan het oud kloostergebouw op Akrenbos. Met de opdracht is een geraamde kostprijs van 24 221 euro, excl. BTW, gemoeid. De oppositie stemde tegen.
 
Grondkiepwagen
De dienst Openbare Werken krijgt er van de gemeenteraad een grondkiepwagen bij. De aankoop van een tweedehands exemplaar wordt ingeschat op 20 000 euro, excl. BTW. De wagen moet instaan voor de vervanging van een aftandse aanhangwagen.
 
Wegeniswerken
Zowel de Kleine Kamstraat tussen de huisnummers 24 en 28 als Broeck tussen de huisnummers 3 en 5 krijgen een nieuw wegdek. Beide straatgedeelten verkeren in een slechte toestand zodat én voor de berijdbaarheid én voor de veiligheid onderhouds- en herstellingwerken zich opdringen. De kosten worden geraamd op 50 000 euro en 30 000 euro. De werken in de Kleine Kamstraat hebben betrekking op een lengte van 642 m, deze in Broeck op 336 m.
 
Plasbeek
Oppositieraadslid Henk Verhofstadt harkte tijdens de gemeenteraad opnieuw de overdracht van de sporthal Ter Plasbeek op. Burgemeester Luc Deneyer kon daarbij voor alle duidelijkheid meegeven dat alle partners van de vzw, die nu nog steeds instaat voor het beheer, een oproeping hebben ontvangen voor een algemene vergadering op vrijdag 13 april. De agenda vermeldt de besluitvorming rond de overdracht van Ter Plasbeek aan de gemeente voor de symbolische euro en de ontbinding van de vzw.
 
Brandweervoorpost
De Lennikse brandweervoorpost in Tollembeek stelt het goed. Dit is wat burgemeester Luc Deneyer de gemeenteraad kon meedelen op aangeven van oppositieraadslid Henk Verhofstadt.
Uit een eerste evaluatie blijkt dat de opstart alleszins goed verlopen is. De brandweermensen zijn echter vragende partij om ook hun permanentie ’s nachts in de kazerne te kunnen uitvoeren om zo de uitruktijden nog te kunnen inkorten. Aan deze maatregel hangt echter een bijkomend kostenplaatje vast waarover met Lennik nog verder zal dienen overlegd te worden.
Ook de uitvoering van de omgevingswerken loopt vlot. De volledige operationalisering van de voorpost mag dan ook gerust in het vooruitzicht gesteld worden tegen de zomer.
 
Kloostergebouw op Akrenbos
Het aandeel van de prestatie-uren van het gemeentepersoneel en het kostenplaatje bij de renovatie van het oud kloostergebouw op Akrenbos blijft voor beroering zorgen in de gemeenteraad.
Zo ontspon zich deze keer een geanimeerde discussie tussen eerste schepen Dirk Willem en oppositieraadslid Henk Verhofstadt. De eerste schepen wist nu mee te delen dat de gemeentewerkmannen in totaal reeds 749 uren hebben besteed aan de verbouwingen.
 
Fuifreglement
Oppositieraadslid Marie-Elise Vanderkelen blijkt nauw begaan te zijn met het gemeentelijk fuifreglement. Zo vroeg zij tijdens de gemeenteraad een stand van zaken nopens de eventuele aanpassingen.
Burgemeester Luc Deneyer woonde onlangs de vergadering tussen de politiezone en de jeugdregio bij en bracht dan ook nieuws heet van de naald. Het fuifreglement schenkt in grote lijnen voldoening. Verdere aandachtspunten waren het brengen van de cool-down op een duurtijd van één uur, het werken met gekleurde armbandjes voor het alcoholgebruik en het afdwingen van het rookverbod.  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief