BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

C21

BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

Vergadering_2013_p200

Eerbetoon
De gemeenteraad begon met het in acht nemen van één minuut stilte als eerbetoon voor de onlangs overleden gewezen burgemeester Joseph Goorickx.

Akkoord voor nieuw schoolgebouw Akrenbos 
Na overlegvergaderingen tussen de CD&V-meerderheid van burgemeester Luc Deneyer en de Open voor de Mens-oppositielijst van Henk Verhofstadt over de toekomst van de gemeentelijke basisschool stemde de gemeenteraad nu toch éénparig in met het bestek, de raming en de wijze van gunnen voor de bouw van een nieuw schoolgebouw op Akrenbos.
De kosten voor de ruwbouw, de afwerking en de technieken voor het nieuw schoolgebouw worden in totaal geraamd op 542.936 euro. Het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs voorziet voor het project wel subsidies ten belope van 70%.
Als alles volgens plan verloopt zou nog toekomend jaar met de bouw van het schoolgebouw kunnen gestart worden.
 
Belastingen
Meerdere belastingen worden vanaf toekomend jaar opgetrokken. Zo stijgen de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1600 naar 1700. De aanvullende personenbelasting wordt van 7,5% op 8% gebracht. De tweede verblijven worden voortaan belast met 990 euro daar waar dit tot op heden 600 euro bedroeg. En de prijs van de gele huisvuilzakken stijgt van 2 naar 2,5 euro.
Open voor de Mens stemde tegen de verhogingen van de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting, die volgens raadslid Ghislain Vandercapellen “de gemakkelijkste oplossing is en nu jaarlijks toch om en bij de 80.000 euro meer aan ontvangsten voor de gemeente inhoudt”. Hij stelde ook namens zijn fractie dat het gemeentebestuur tegenover de benarde financiële toestand al enkele jaren eerder had moeten ingrijpen en dat er onvoldoende was gezocht naar alternatieven. Die teneur was later ook te horen bij de bespreking van de financiële meerjarenplanning.
De fractie stemde ook principieel tegen de forfaitaire huisvuil belasting bovenop de belasting op restafvalzakken en PMD-zakken. Zij is eerder voorstander van het principe dat de vervuiler betaalt.   
                    
Meerjarenplanning goedgekeurd
Ook het meerjarenplan voor de periode 2014-2019 kreeg meerderheid tegen oppositie groen licht van de gemeenteraad. Waar de gemeente nog de eerste twee jaren opgezadeld zit met een tekort op jaarbasis van respectievelijk 170.298 euro en 27.350 euro, houdt de meerjarenplanning vanaf 2016 rekening met positieve saldo’s van 7.943 euro, 58.085 euro (2017), 81.444 euro (2018) en 133.201 euro (2019). Daarbij komt de jaarlijkse autofinancieringsmarge opeenvolgend te liggen op 53.642 euro (2014), - 9.450 euro, 25.995 euro, 76.292 euro, 97.058 euro en 148.974 euro (2019). Die marge is in feite het bewijs dat de gemeente uit de ontvangsten van haar exploitatiebudget in staat is zowel de kosten van het exploitatiebudget als de kosten van de leningen te dragen.
Vanaf 2015 tot en met 2018 wordt voor de investeringen jaarlijks 212.000 euro uitgetrokken voor wegenwerken, 5.000 euro voor de uitrusting van de dienst Openbare Werken, 5.000 euro voor de uitrusting van het onderwijs en om de bij de 12.000 euro voor het uitbetalen van erelonen, wat dan een totaal oplevert van goed 235.000 euro.
Het laatste jaar van de meerjarenplanning wordt dan weer een bijzonder jaar met een investeringskrediet van goed 733.573 euro voor onder meer het dossier Centrum (212.800 euro) en het dossier Ter Plasbeek (500.000 euro).
Schepen van Financiën Marleen Flamant verduidelijkte in haar toelichting dat zeker ook Bever nu de tering naar de nering dient te zetten. “Tegenover de voor de gemeenten alsmaar stijgende lasten en minder inkomsten van hogerhand aan de ene kant en de onzekere toekomst aan de andere kant dient de eerstkomende jaren dan ook, mede met het zoeken naar partners,  een sober, voorzichtig en realistisch beleid gevoerd waarbij weinig of geen ruimte rest voor nog bijkomende projecten bovenop de thans al weerhoudene. In de komende legislatuur neemt het gemeentebestuur zich dan ook voor de schuldenlast af te bouwen van 21 naar 12,8% om zo op het einde alsnog te landen op een stabiele financiële basis voor het scheppen van kansen voor bijkomende investeringen in de legislatuur na 2019”.
Raadslid Werner Godfroid nam terloops de bijhorende omgevingsanalyse enigszins op de korrel. Voor hem was er te weinig burgerparticipatie bij de opmaak en werden ook bepaalde domeinen zoals landbouw en mobiliteit over het hoofd gezien.
Burgemeester Luc Deneyer benadrukte de kleinschaligheid van de gemeente en de daaruit voortvloeiende gevolgen: “Met onze beperkte middelen willen wij weliswaar autonoom blijven maar dat houdt meteen ook in dat wij bepaalde acties niet kunnen ondernemen. Wat wel primeert in het document is dat wij in de gegeven omstandigheden de dienstverlening aan de bevolking willen optimaliseren”.       
 
Budget 2014
De gemeenteraad kon zich meerderheid tegen oppositie vinden in het voorgesteld budget voor het komend boekjaar met een geraamd tekort van 170.298 euro. In samenhang met het gecumuleerd budgettair resultaat van het vorig boekjaar ten belope van 403.954 euro leidt dit nu tot een algemeen geraamd budgettair saldo van 233.656 euro.
Aan de kant van de investeringen voorziet het budget onder meer in een krediet van 180.790 euro voor de overgedragen werken aan de Zullikstraat, Muydt en Torrezeel. De bouw van het nieuw schoolgebouw op Akrenbos dan weer wordt begroot op 543.000 euro. Verder is er ook nog 80.000 euro voorzien voor de aankoop van een klepelmaaier, 15.000 euro voor de aankoop van een noodtrap, 18.250 euro voor erelonen van het RUP Centrum en 10.000 euro voor de aankoop van uitrusting voor de dienst Openbare Werken.
 
Budget OCMW
Toekomend jaar draagt het gemeentebestuur 295.000 euro bij in het budget van het OCMW. Verder voorziet de meerjarenplanning een jaarlijkse stijging met 2% om in 2019 te landen op een toelage van 325.703 euro.
 
Schoolbus duurder
Om de tarieven van het gebruik van de schoolbus in de buurt van die van De Lijn te brengen moeten de kinderen van de lagere school voortaan 0,65 euro per rit betalen. Voor kleuters blijft het schoolvervoer wel gratis. Tot op heden moest voor alle kinderen per rit 0,30 euro bijgedragen worden. Er blijven wel kortingen en vrijstellingen voorzien vanaf het tweede gezinskind en voor bijzondere toestanden.
 
Naschoolse studieopvang
Voortaan dient voor de naschoolse studieopvang, waar overigens flink wat vraag naar was, tussen 16u en 16u30 per kind een bijdrage betaald van 0,78 euro per begonnen half uur. De leerkrachten die instaan voor die opvang worden hiervoor vergoed op basis van een vrijwilligersvergoeding. Die werd vastgesteld op 20 euro per dag.
 
Reglement voor erkenning sportverenigingen
Bever heeft nu ook een reglement voor de erkenning van sportverenigingen. Deze moeten wel hun zetel op het grondgebied van de gemeente hebben, geleid worden door een bestuur van minstens drie leden, zich met hun activiteiten richten naar de bevolking van de gemeente en hoofdzakelijk het Nederlands als voertaal gebruiken. Eens erkend krijgen die verenigingen dan vanuit de gemeente een werkingssubsidie, logistieke steun en ruimte voor gratis aankondigingen in de gemeentelijke communicatiemiddelen.
 
Subsidiereglement voor sportverenigingen
In het zog van het reglement voor de erkenning van de sportverenigingen stemde de gemeenteraad nu ook in met een reglement voor de subsidiëring van de Beverse sportverenigingen. Enkel de sportverenigingen die aangesloten zijn bij een Vlaamse sportfederatie en die door de gemeente erkend zijn komen hiervoor in aanmerking. Momenteel zijn er zo enkel subsidies voorzien voor de voetbal- en de kaatsclub. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief