HERNE – Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt het project Groentekans

C21

HERNE – Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt het project Groentekans

1_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___10_
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block, coördinator Erwin Cuyx en burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
2_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___3_
Project Groentekans van 3Wplus - © Deschuyffeleer
3_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___47_
Project Groentekans van 3Wplus - © Deschuyffeleer
4_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___9_
HERNE – Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt het 3Wplus-project Groentekans - © Deschuyffeleer
 
5_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___13_
Aandenken: een maggie-plantje - © Deschuyffeleer
6_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___33_
.....de traditionele korf lokale en artisanale producten
7_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___29_
HERNE – Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt het project Groentekans - © Deschuyffeleer
 
8_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___18_
.... werkvergadering - © Deschuyffeleer
9_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___28_
.... werkvergadering - © Deschuyffeleer
91_maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___46_
Leen Van de Weghe (Café Courgette) - © Deschuyffeleer
 
Maggie_de_block_groentenkrans_dominicanessen___37_
HERNE – Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt het project Groentekans - © Deschuyffeleer
 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block bracht een bezoek aan het project Groentekans in het Dominicanessenklooster. Dat project gaat uit van 3Wplus en loopt in samenwerking met de OCMW’s van Bever, Galmaarden en Herne alsook met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en met Café Courgette, die hierbij een welgekomen ondersteuning krijgt van Velt Groot-Gooik. Het project dat via kansarme kinderen de strijd wil aanbinden tegen plattelandsarmoede mag alvast rekenen op een jaarsubsidie van 40.000 euro vanuit het departement van de staatssecretaris.

Kinderen tuinieren samen
Groentekans wordt gecoördineerd door 3Wplus, voorheen Opbouwwerk Haviland. Die organisatie wil bijdragen tot de ontwikkeling van Halle-Vilvoorde op het gebied van Wonen, Werken en Welzijn. De bevoorrechte partners hierbij zijn de lokale besturen. Het project Groentekans valt onder zijn koepel Sociale Werkplaats. Naast het aanzetten van kansarme kinderen tot een gezonde voeding biedt het project ook de gelegenheid duurzame jobs te creëren voor enkele langdurig werkzoekenden en leefloontrekkers.
 
Groentekans houdt in dat kansarme kinderen geregeld op zaterdagvoormiddagen en woensdagnamiddagen samen groenten kweken in de tuinen van het Dominicanessenklooster. Dit gebeurt onder de leiding van algemeen coördinator Erwin Cuyx die daarbij, samen met lesgeefster Liselot Verwulst, ondersteuning krijgt van Jan Tondeur van Velt via café Courgette. En rond het tuinieren wordt overigens ook een aanvullend aanbod uitgewerkt dat tegelijk educatief, ecologisch en ontspannend moet zijn.
 
Ook thuis aan de slag
De groepswerking met de kinderen wordt ook doorgetrokken naar de situatie thuis. Zo ondersteunt het project ook de ouders van de kinderen om thuis een moestuin of een kruidentuin aan te leggen. Algemeen coördinator Erwin Cuyx: “We doen dat met een kleine ploeg van twee arbeiders, die voorheen langdurig werkzoekende of leefloontrekkers waren. Zo betrekken wij ook de ouders bij het project. Hierbij proberen wij dan ook ingang te zoeken naar wat er in die gezinnen op tafel komt. En daarbij rekenen wij ook op het enthousiasme van de kinderen die dan hun verworven vaardigheden met trots kunnen demonstreren bij hun ouders”.
 
Het project is ontstaan uit informatie gesprokkeld in schoolmiddens. Herns OCMW-voorzitter  Carina Ricour: “Via de juffen weten we dat toch een aanzienlijk aantal kinderen geen boterhammen meer meebrengen naar school maar wel voorverpakte koeken die terug te vinden zijn in snoeprekken. Ook warme maaltijden met aardappelen, vlees en verse groenen zijn voor steeds meer kinderen een onbekende. Men trekt de neus op voor wortels, bloemkool, tomaat en zo meer alleen maar omdat men deze groenten niet meer kent. Met het project  willen wij er dan ook toe komen dat de kinderen hun ouders aansporen om gezonder te eten”.
 
“Via de scholen, de bibliotheken, de balies van de gemeentebesturen en de OCMW’s hebben wij kinderen gesensibiliseerd om mee samen met ons te komen tuinieren. Niet alleen leren zij er een heleboel praktische zaken bij maar ook de opbrengst wordt samen verorberd of  mee naar huis gegeven. Dit is dan ook een meevaller voor het gezinsbudget. Het ligt dan ook in onze intentie nog meer kansarme gezinnen op te sporen en deze vooral van de voordelen van ons initiatief te overtuigen”, aldus nog de voorzitter.
 
Belangrijke subsidie
Het op de rails zetten van het project was enkel mogelijk door een belangrijke subsidie van staatssecretaris Maggie De Block. Ze hecht dan ook bijzonder veel belang aan de bestrijding van plattelandsarmoede. “Naast migranten verdienen ook kansarmen onze volle inzet. Daarbij moet de aandacht gaan naar kinderen en gezonde voeding”. Doordat het project, dat thans nog loopt tot oktober, hierop focust kende de staatssecretaris alvast een subsidie toe van 40000 euro. Belangrijk voor haar was ook te zien en vast te stellen hoe het project opgezet en uitgevoerd wordt. Daartoe woonde zij dan ook een werkvergadering bij waarna er een rondleiding in de tuin volgde.
 
Maggie De Block toonde zich meer dan enthousiast en was er dan ook van overtuigd dat de investering in het project niet alleen rendeert in tewerkstelling maar ook een uitermate geschikte vorm is om concreet aan armoedebestrijding te doen.
 
Maggie-plantje
Als aandenken kreeg staatssecretaris Maggie De Block naast de traditionele korf lokale en artisanale producten ook een maggie-plantje, ook wel lavas genoemd, overhandigd. Dit is een keukenkruid met een krachtige smaak met talrijke oude en moderne toepassingen. Het is zo dat behalve de bladeren ook de wortels kunnen gebruikt worden als kruid bij salades, groente-, vlees- en visgerechten. Ook in gedroogde vorm biedt het kruid nog een sterk aroma.
 
Of Groentekans ook nog na oktober een verlengstuk aan zijn verhaal zal kunnen breien is wel afhankelijk van de volgende regering. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief