BEERSEL / BEVER - Provincie erkent waardevolle gebouwen en klein historisch erfgoed

C21

BEERSEL / BEVER - Provincie erkent waardevolle gebouwen en klein historisch erfgoed

Provinciebestuur_vlaams-brabant_nieuw
EP

Subsidies voor onderhoud van kapellen in Beersel en Bever
De provincie Vlaams-Brabant erkent een aantal waardevolle gebouwen en klein historisch erfgoed. Voor deze oorlogsmonumenten in Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Huldenberg en Beersel, kapellen in Beersel en Bever en kerken in Keerbergen, Leuven, Merchtem, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren en Vilvoorde, de pastorij van Deurne (Diest) en het oud schoolhuis in Vollezele (Galmaarden) is dit een eerste stap voor subsidiëring van onderhoud en instandhouding.

 “Een belangrijke pijler in ons erfgoedbeleid is de preventieve zorg voor het waardevolle patrimonium. Kerken, oorlogsmonumenten, begraafplaatsen, pastorieën, schoolhuizen en kapellen en ander ‘klein historisch erfgoed’ verdienen als waardevol erfgoed erkend te worden’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur.
Het nieuwe reglement ‘ondersteuning van het onderhoud van waardevolle gebouwen en klein historisch erfgoed in het beheer van openbare besturen’ legt de nadruk op het realiseren van onderhoud en instandhouding. Het advies van Monumentenwacht is hierbij belangrijk. Gemeenten die eigenaar of beheerder zijn van waardevolle, maar niet als monument beschermde gebouwen, kunnen onder bepaalde voorwaarden rekenen op provinciale ondersteuning.
‘Een eerste voorwaarde hiervoor is dat het van de provincie het statuut van ‘waardevol gebouw’ krijgt. Indien dit het geval is, is er afhankelijk van de werken die worden uitgevoerd, een financiële tussenkomst voorzien van enerzijds een maximale premie van 5.000 euro en anderzijds een subsidie, berekend op de geraamde kostprijs, die ligt tussen 750 euro en 5.625 euro’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
De provincie Vlaams-Brabant ontving recent een aantal aanvragen voor erkenning.
In Beersel werden vier oorlogsmonumenten in Beersel, Huizingen en Dworp erkend
Kapellen in Beersel en Bever
Op vraag van de heemkundige kring van Beersel zijn een 12-tal kapellen op het grondgebied van het bedevaartsoord Alsemberg en 13 in Dworp erkend. Samen met het gemeentebestuur en de parochieploeg kan de kring nu werk maken van het behoud van dit patrimonium dat geselecteerd is omwille van de bouwkundige waarde, de authenticiteit, de beeldbepalende ligging en de historische betekenis.
De volgende kapellen in Alsemberg kregen een erkenning als waardevol: Grote Kapel, Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel, kapel van de Rode Poort, Van Cauwelaertkapel, Heilige Antoniuskapel, Eeuwfeestkapel, Christiaens-kapel, Wit kapelleke, Pestkapel, Descampskapel, Dieudonné-kapel, Bergmans-kapel, kapel Meerts, kapel AVM en Van Obberghen-kapel.
In Dworp zijn dat de kapel van de Duling, kapel van Rilroheide, kapel Meerts, kapel van de Destelheide, kapel van de Steenput, kapel van den Ast, kapel van de Kluts, kapel op de Solheide, kapel OLV Ter Nood in Wauweringen, kapel van de Ziekendries, Sint-Barbarakapel, kapel Slootmans en een gedachtenkruis uit 1768.
 Ook in Bever werden de Sint-Bernarduskapel in Ghesuele en de Romontkapel erkend.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief