BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

C21

BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december - © Deschuyffeleer

Pajottenland+

De gemeenteraad verklaarde zich éénparig akkoord met de nieuwe lokale ontwikkelingsstrategie en de engagementsverklaring voor het nieuw Europees Leader-programma voor de periode 2014-2020. Die werden uitgezet door Pajottenland+, dat naast Bever ook Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal omvat. Onder de titel ‘Dynamisch verdorpen, Onze (be)leefstreek versterken’ wil Pajottenland+ de eerder ingeslagen en succesrijke weg verder bewandelen.
Onder ‘Streekidentiteit als basis voor leefbaarheid en Dynamisch Verdorpen als uitvoering’ wil Pajottenland+ nu de leefbaarheid en de duurzaamheid van de dorpen bevorderen, duurzame mobiliteit aanwakkeren in en buiten de dorpen, kansen voor kwetsbare groepen opzetten, de beleving op het platteland valoriseren met respect voor de streekidentiteit en kansen creëren voor toekomstgerichte land- en tuinbouwbedrijven. Daarbij worden met Duurzame Energie en Klimaatadaptatie, Profilering en Promotie via Streekidentiteit en Leefbare Dorpen overigens drie specifieke Leaderthema’s aangesneden.
Als het verzoek van Pajottenland+ alsnog op de verschillende platformen wordt ingewilligd, zou het uiteindelijk voor de ganse periode mogen rekenen op een globaal budget van 1,5 miljoen euro voor zowel het regionaal Leaderbudget als het budget voor Leadersamenwerking.
Het is raadslid Werner Godfroid die Bever vertegenwoordigt zowel in het Comité van Bestuur als in de Algemene Vergadering van Pajottenland+.  

Borgstelling voor lening kerkfabriek St-Gereon
Ingevolge het gerechtelijk eindvonnis in het geschil rond het bekostigen van werken aan de oude pastoriewoning op Akrenbos tussen de kerkfabriek St-Gereon als eigenaar en de uitbaters van de naastgelegen horecazaak als erfpachters dient de kerkfabriek thans een lening aan te gaan van 30.000 euro. De CD&V-meerderheid engageerde zich hiervoor borg te staan. Open voor de Mens onthield zich bij de stemming. Namens zijn fractie motiveerde Ghislain Vandercapellen die houding door “geen verantwoordelijkheid te willen dragen voor het toch wel niet al te secuur omgaan met het beheer van het kerkelijk patrimonium in het verleden”.
Ingevolge de indertijd afgesloten overeenkomst met een looptijd van 36 jaar betalen de erfpachters een maandelijkse huur van 5 euro.    
OCMW
Van het OCMW nam de gemeenteraad kennis van de budgetwijziging 2014 en van het budget voor 2015. De gemeentelijke bijdragen blijven behouden op respectievelijk 295.000 euro en 300.900 euro zoals eerder al in de meerjarenplanning voor de periode 2014-2019 was voorzien. Die meerjarenplanning werd dan opnieuw meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.
Gelet op de opnieuw weliswaar licht stijgende tendens drong raadslid Ghislain Vandercapellen aan op meer efficiëntie. Daartegenover stond dan weer de visie van de meerderheid met OCMW-voorzitter Dirk Willem. Volgens de voorzitter wordt er al alsmaar meer naar efficiëntie gestreefd zonder dat de dienstverlening aan de bevolking en de daarmee gepaard gaande tewerkstelling evenwel in het gedrang mogen komen.      
Dotatie politiezone
De gemeentelijke dotatie aan de politiezone klokt af op 159.538 euro, een stijging van om en bij de 8% in vergelijking met vorig jaar. Bij de stemming onthield schepen Dirk Willem zich omdat hij vond dat “op het OCMW wel politiek beknibbeld wordt en niet op de politiezone”.
Belastingen 2015
De opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven behouden op 1700 net zoals de aanvullende personenbelasting ongewijzigd blijft op 8%. Open voor de Mens kantte zich tegen de hoogte van die belastingen.
Ook stemde Open voor de Mens opnieuw tegen de huisvuilbelasting van 50 euro voor een gezin en van 30 euro voor alleenstaanden. De oppositielijst gaf hiermee aan eerder voorstander te zijn van het principe dat de vervuiler betaalt.
Ook haast alle overige belastingen behouden hetzelfde tarief als in 2014. Die werden dan weer unaniem goedgekeurd zoals de belasting op 2de verblijven die vastgesteld blijft op 990 euro. Wel is er een tendens merkbaar waarbij het aantal aanzienlijk daalt. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat zowel de politie als de Woonwinkel toezicht houden op de correcte toepassing. 
Meerjarenplanning en budget 2015
Ook de aangepaste meerjarenplanning 2014-2019 en het budget voor 2015 kregen het fiat van de CD&V-meerderheid. Het exploitatiebudget wordt afgevlagd met een positief saldo van 331.140 euro, het investeringsbudget met een negatief saldo van 370.000 euro. In het liquiditeitenbudget dan weer wordt het positief resultaat op kasbasis vastgesteld op 182.686 euro. De autofinancieringsmarge 2015 in het aangepast meerjarenplan bedraagt 27.092 euro.
In het nieuwe jaar wordt voor 587.800 euro geïnvesteerd onder meer in het verbeteren van buurtwegen met de subsidies 2015 van het Plattelandfonds (217.000 euro), de aankoop van een onkruidbestrijdingsmachine (6.600 euro), de aankoop van uitrusting voor de school (20.000 euro), de aankoop van een klepelmaaier (60.500 euro), uitvoeringswerken aan buurtwegen (165.000 euro) en werken aan de sociale appartementen op Akrenbos (70.000 euro) beide eveneens met subsidies uit het Plattelandfonds 2013.
Er wordt veiligheidshalve ook een lening van 100.000 euro aangegaan voor het financieren van eventuele meerwerken bij de geplande investeringen.
Oppositieraadslid Ghislain Vandercapellen wees op de volgens hem penibele financiële toestand waarin de gemeente zich bevindt ondanks de toch al zeer hoge belastingstarieven. “Het grote probleem is dat men niet tijdig ingrijpt en geen krachtdadige beslissingen neemt”, klonk het. “Zo had men in het onderwijs al veel vroeger moeten ingrijpen met een leerlingenbeperking net zoals men ook al veel vroeger actie had moeten ondernemen rond het probleem van de feestzaal. Alleen zo had men thans al een smak kosten kunnen uitsparen”.
Schepen van Financiën Marleen Flament replikeerde dat de penibele financiële toestand vooral te wijten is aan een reeks maatregelen opgelegd door de hogere overheden zoals de politie- en de brandweerhervorming net zoals het terugschroeven van de subsidies voor de Gesco’s. Ook burgemeester Luc Deneyer weigerde mee te gaan in het doemscenario: “Willen wij onze zelfstandigheid en onafhankelijkheid vrijwaren dan moeten wij er keer op keer over waken een sluitende begroting voor te leggen. Zo moeten wij met onze beperkte middelen zeker alle nodige diensten kunnen blijven verlenen”. Hij betreurde dan ook dat er niet steeds in de gemeenteraad daartoe een consensus kan bereikt worden.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jan 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief