BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december
Pajottenland+
De gemeenteraad verklaarde zich éénparig akkoord met de nieuwe lokale ontwikkelingsstrategie en de engagementsverklaring voor het nieuw Europees Leader-programma voor de periode 2014-2020. Die werden uitgezet door Pajottenland+, dat naast Bever ook Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal omvat. Onder de titel ‘Dynamisch verdorpen, Onze (be)leefstreek versterken’ wil Pajottenland+ de eerder ingeslagen en succesrijke weg verder bewandelen.
Onder ‘Streekidentiteit als basis voor leefbaarheid en Dynamisch Verdorpen als uitvoering’ wil Pajottenland+ nu de leefbaarheid en de duurzaamheid van de dorpen bevorderen, duurzame mobiliteit aanwakkeren in en buiten de dorpen, kansen voor kwetsbare groepen opzetten, de beleving op het platteland valoriseren met respect voor de streekidentiteit en kansen creëren voor toekomstgerichte land- en tuinbouwbedrijven. Daarbij worden met Duurzame Energie en Klimaatadaptatie, Profilering en Promotie via Streekidentiteit en Leefbare Dorpen overigens drie specifieke Leaderthema’s aangesneden.
Als het verzoek van Pajottenland+ alsnog op de verschillende platformen wordt ingewilligd, zou het uiteindelijk voor de ganse periode mogen rekenen op een globaal budget van 1,5 miljoen euro voor zowel het regionaal Leaderbudget als het budget voor Leadersamenwerking.
Het is raadslid Werner Godfroid die Bever vertegenwoordigt zowel in het Comité van Bestuur als in de Algemene Vergadering van Pajottenland+.
Ingevolge de indertijd afgesloten overeenkomst met een looptijd van 36 jaar betalen de erfpachters een maandelijkse huur van 5 euro.
Gelet op de opnieuw weliswaar licht stijgende tendens drong raadslid Ghislain Vandercapellen aan op meer efficiëntie. Daartegenover stond dan weer de visie van de meerderheid met OCMW-voorzitter Dirk Willem. Volgens de voorzitter wordt er al alsmaar meer naar efficiëntie gestreefd zonder dat de dienstverlening aan de bevolking en de daarmee gepaard gaande tewerkstelling evenwel in het gedrang mogen komen.
Ook stemde Open voor de Mens opnieuw tegen de huisvuilbelasting van 50 euro voor een gezin en van 30 euro voor alleenstaanden. De oppositielijst gaf hiermee aan eerder voorstander te zijn van het principe dat de vervuiler betaalt.
Ook haast alle overige belastingen behouden hetzelfde tarief als in 2014. Die werden dan weer unaniem goedgekeurd zoals de belasting op 2de verblijven die vastgesteld blijft op 990 euro. Wel is er een tendens merkbaar waarbij het aantal aanzienlijk daalt. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat zowel de politie als de Woonwinkel toezicht houden op de correcte toepassing.
In het nieuwe jaar wordt voor 587.800 euro geïnvesteerd onder meer in het verbeteren van buurtwegen met de subsidies 2015 van het Plattelandfonds (217.000 euro), de aankoop van een onkruidbestrijdingsmachine (6.600 euro), de aankoop van uitrusting voor de school (20.000 euro), de aankoop van een klepelmaaier (60.500 euro), uitvoeringswerken aan buurtwegen (165.000 euro) en werken aan de sociale appartementen op Akrenbos (70.000 euro) beide eveneens met subsidies uit het Plattelandfonds 2013.
Er wordt veiligheidshalve ook een lening van 100.000 euro aangegaan voor het financieren van eventuele meerwerken bij de geplande investeringen.
Oppositieraadslid Ghislain Vandercapellen wees op de volgens hem penibele financiële toestand waarin de gemeente zich bevindt ondanks de toch al zeer hoge belastingstarieven. “Het grote probleem is dat men niet tijdig ingrijpt en geen krachtdadige beslissingen neemt”, klonk het. “Zo had men in het onderwijs al veel vroeger moeten ingrijpen met een leerlingenbeperking net zoals men ook al veel vroeger actie had moeten ondernemen rond het probleem van de feestzaal. Alleen zo had men thans al een smak kosten kunnen uitsparen”.
Schepen van Financiën Marleen Flament replikeerde dat de penibele financiële toestand vooral te wijten is aan een reeks maatregelen opgelegd door de hogere overheden zoals de politie- en de brandweerhervorming net zoals het terugschroeven van de subsidies voor de Gesco’s. Ook burgemeester Luc Deneyer weigerde mee te gaan in het doemscenario: “Willen wij onze zelfstandigheid en onafhankelijkheid vrijwaren dan moeten wij er keer op keer over waken een sluitende begroting voor te leggen. Zo moeten wij met onze beperkte middelen zeker alle nodige diensten kunnen blijven verlenen”. Hij betreurde dan ook dat er niet steeds in de gemeenteraad daartoe een consensus kan bereikt worden.