BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 28 september

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 28 september

Bever_sprokkels_uit_de_gemeenteraad
BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad van 28 september - © Deschuyffeleer
 

Cameratoezicht

De zonale politieverordening voor cameratoezicht op het openbaar domein met vaste, verplaatsbare en mobiele camera’s door de politie kreeg een algemeen positief advies van de raadsleden. Daar het gaat om een zonale verordening is het nu wel nog wachten op de goedkeuring van de andere gemeenten die de politiezone herbergt. De mogelijkheid van cameratoezicht zal aan de grenzen van de politiezone worden aangegeven met de wettelijk voorziene pictogrammen.

Als nuttig hulpmiddel voor de objectieve waarneming van overlast of van feiten die een misdrijf uitmaken of schade veroorzaken evenals voor de ontradende aanpak ervan blijkt dat cameratoezicht noodzakelijk door de steeds groter wordende algemene en permanente dreiging op de openbare ruimte, op kritieke infrastructuren en op druk bezochte plaatsen en evenementen. Bovendien krijgt de politie ook steeds meer af te rekenen met klachten van allerhande vormen van overlast rond de verkeerssituatie en het wegennet en rond sluikstorten.
De plaatsing van vaste camera’s met of zonder nummerplaatherkenning geschiedt op vraag van het politiecollege na het fiat van de zonale veiligheidsraad. Het gebruik van verplaatsbare camera’s voor het vaststellen van inbreuken op de gemeentelijke reglementen dan weer dient gemotiveerd te zijn door een dossier dat berust bij de politie en op afspraak kan ingekeken worden door de leden van de betrokken gemeenteraad. Ook het gebruik van mobiele camera’s voor het vaststellen van verkeersovertredingen, verkeerstoezicht en algemeen preventief toezicht wordt door de verordening toegestaan.
Riobra – InfraGIS
Om zich te kunnen verzekeren van een efficiënt en betaalbaar beleid inzake het beheer van GIS-gerelateerde data treedt Bever toe tot de activiteit InfraGIS model ‘XL’ waarbij de gemeente inbreng doet in het beheer van GIS-gerelateerde data inzake topografie, cartografie en geografie van datgene wat zich boven, op en onder het openbaar en/of privédomein bevindt met het oog op de verwerking ervan door de deelnemende gemeenten op het GIS-platform van RIOBRA.
Voor die toetreding betaalt Bever op basis van zijn huidig inwonersaantal jaarlijks 1.954€.
Sanitaircontainer
Het licht werd ook op groen gezet voor het bestek en de raming voor de aankoop van een nieuwe sanitaircontainer op het kaatsplein. De huidige voldeed niet langer en was aan vervanging toe. De raming van de kostprijs voorziet een krediet van 15.000€, inclusief BTW en gebeurt met subsidies vanuit het Plattelandsfonds. 
Eandis
Na het aanhoren van het pro en contra werd beslist onder voorbehoud goedkeuring te hechten aan de voorgestelde toetreding van de Chinese vennootschap ‘State Grid Europe Limited’ als ‘B1 deelnemer’ tot de nieuwe opdrachthoudende vereniging Eandis Assets waarin ook Intergem opgaat en aan de bijhorende bepalingen en overeenkomsten. Het voorbehoud slaat op de algemene commotie die ontstaan is rond die toetreding en houdt in dat, in afwachting van mogelijke nieuwe elementen, het verloop van de algemene vergadering van Eandis Assets van maandag 3 oktober wordt afgewacht. Op basis hiervan zal desnoods de gemeenteraad opnieuw worden samengeroepen.
Laadpaal
Ook Bever schrijft zich dit jaar in bij Eandis voor het laten organiseren van een aanbesteding voor de plaatsing van een elektrische laadpaal in de gemeente en dit in het kader van het stimuleren van de infrastructuur voor elektrische voertuigen via de distributienetbeheerders zoals bepaald in het zogeheten Vlaams Energiebesluit. Als gemeente dient ook Bever overigens op termijn te beschikken over een laadpaal op zijn grondgebied. Voor gans Vlaanderen moeten er tegen 2020 overigens 5.000 oplaadpunten geïnstalleerd zijn. De aanbestedingen voor de oplaadpunten dienen alleszins georganiseerd te worden rekening houdend met het principe van interoperabiliteit inzake uitbating en toepassing van marktconforme prijzen.
Het is Eandis dat zal bepalen waar in het centrum de paal verkeersveilig best wordt opgesteld.
Tonnagebeperking
Burgemeester Luc Deneyer deelde de resultaten mee van het algemeen en uitgebreid recent overleg rond de invoering van de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum waarin de Open voor de Mens-fractie zich reeds geruime tijd had vastgebeten. Zo blijkt nu dat het Oost-Vlaams agentschap Wegen en Verkeer en Geraardsbergen vasthouden aan een tonnagebeperking van 7,5 ton op het grondgebied van Viane. Van zijn kant voerde Silly eerder al op zijn territorium een tonnagebeperking van 3,5 ton in zoals ook in Bever vooropgezet was.
Uiteindelijk leverde het overleg als resultaat op dat Bever toch ook de beperking tot 3,5 ton handhaaft. Mits het uitdokteren van een efficiënt signalisatieplan met ook de nodige voorsignaleringen kan Bever nu, steeds volgens burgemeester Luc Deneyer, werk maken van een definitief besluit voor de eerstkomende gemeenteraad. Dat besluit dient dan nog wel op gebied van conformiteit voorgelegd te worden aan de diensten van Mobiel Vlaanderen waarna de verkeersborden dan uiteindelijk kunnen geplaatst worden. Ook het Oost-Vlaams agentschap Wegen en Verkeer engageerde zich de nodige voorsignalisatie te plaatsen. Voor de N263 dienen er wel ook nog door Galmaarden enkele regelgevende en praktische schikkingen getroffen te worden.
Als alles verder volgens plan verloopt komt met de invoering van de tonnagebeperking zo een einde aan een jarenlange aanslepend heikel punt in de Beverse gemeentepolitiek.     
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief