BEVER – Broodwijding op St-Hubertus

C21

BEVER – Broodwijding op St-Hubertus

Broodwijding_bever_2016__1_
BEVER – Broodwijding op St-Hubertus - © Deschuyffeleer
 
Broodwijding_bever_2016__6_
BEVER – Broodwijding op St-Hubertus - © Deschuyffeleer
 
Broodwijding_bever_2016__9_
BEVER – Broodwijding op St-Hubertus - © Deschuyffeleer
 
Broodwijding_bever_2016__10_
BEVER – Broodwijding op St-Hubertus - © Deschuyffeleer
 
Broodwijding_bever_2016__13_
BEVER – Broodwijding op St-Hubertus - © Deschuyffeleer
 

Op 3 november viert de Kerk traditioneel het feest van de heilige St-Hubertus, de eerste bisschop van Luik en tevens de patroonheilige van de jacht. In de avondmis vroeg pastoor Andy Penne een bijzondere aandacht voor zowel de legende van de heilige Hubertus als het Bijbelverhaal van het verloren schaap. Tijdens de liturgie zegende hij dan ook het brood dat de misvierders voor de gelegenheid hadden meegebracht.

Pastoor Penne: “Vanouds wordt er die dag brood gezegend. Vroeger werden die broodjes gezegend om de mensen te beschermen tegen hondsdolheid. Nu bidden we dat de mensen die van dit brood eten beschermd mogen worden tegen alles wat kwaad is en dat ze Jezus als het Brood voor hun leven mogen zien”.
Zoals bij vele heiligen is er ook over de heilige Hubertus weinig met zekerheid te weerhouden. Zo hebben de verschillende Hubertusverhalen vooral een legendarische waarde. Eén van de verhalen speelt zich af in onze contreien. De loszinnige Hubertus ging op Goede Vrijdag van het jaar 683  op jacht in de bossen van de Ardennen, een zeer oneerbiedige bezigheid voor die dag overigens. Hubertus bespeurde een groot hert. Toen hij het hert met pijl en boog wou te lijf gaan keerde het dier zich evenwel naar hem toe. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei en hoorde Hubertus een stem die hem aanmaande respect te hebben voor de schepping met mens en dier.
Onder de hoede van Lambertus, de toenmalige bisschop van Maastricht, werd hij dan zo in de plaats van edelman eerst kluizenaar, vervolgens kloosterling, bisschop en ten slotte een heilige. Sint Hubertus staat nu dan ook bekend als patroonheilige van niet alleen de jagers, de jacht en de jachthoornblazers. Hij is verder ook de patroon van de bontwerkers, de bosarbeiders, de metaalarbeiders, de landmeters, de hondenliefhebbers, de slagers en de opticiens. Hij wordt aangeroepen tegen hondsdolheid, hondenbeten, razernij, bezetenheid, krankzinnigheid, slagenbeten, kiespijn, barensweeën en pest.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief